My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Wednesday, May 3, 2017

Hang on, dear!

my 6th semester will be end very soon
and as usual, bila masuk 2nd part of semester,
adegen2 atau senario2 seperti berikut wajib berlaku.

1)Semua subjek ada assignment dan ianya perlu disubmit pada minggu yang sama

selalunya 2nd part of semester adalah waktu yang paling busy, stress and exhausted sebab semua benda nak disiapkan dan disubmit. Assignment, report, proposal tambah dengan quiz, test and paling besar final exam. ergh!

2)Clash waktu discussion antara group discussion yang berlainan subjek

Disebabkan setiap sem aku akan bertukar-tukar coursemate, tambah pula ada subjek-subjek tertentu yang tak sama dengan groupmate untuk subjek lain, jadi nak dapatkan chemistry dengan groupmate untuk certain subjek amatlah memakan masa. Dan bayangkan setiap subjek ada groupmate yang berbeza, so ceritanya memang agak frust bila nak buat meeting sebab masing-masing ada pe'el tersendiri. Dan clash bila nak buat group discussion tu memang selalu terjadi.

okey enough is enough dengan bebelan.
orang kata kehidupan masa belajar adalah moment paling best
so, lets enjoy the pain because through pain
we've learned so many things,
and we've grown.

Image result for we grow baby animal



hmm
last night I had an exam,
it was first time happened our exam started very late,
it was 10.15 pm! usually we started exam on 9,00 pm,
however, we just hadap je la because there's no choice

ramai kawan-kawan aku yang dari course lain terkejut dan pelik bila aku cakap test (except final exam) aku selalunya dibuat pada waktu malam. Ye, ini cerita betul! Disebabkan course aku ada banyak kelas dan banyak subjek, jadi sentiasa berlaku clash antara subjek-subjek sehingga menyulitkan untuk test dibuat secara serentak. Jadi hanya pada waktu malam sahajalah yang semua student free and available, maka sebab itulah test kebanyakkannya buat pada waktu malam. Nak standardize punya pasal.

siapa-siapa yang bercadang mahu ambil electrical engineering di UTM, ini akak nak pesanlah. Prepare dan hadap je lah ye, jangan takut jangan risau, INI SEMUA COBAAN! >.<

setiap fasa dalam kehidupan kita ada ujian dan cabaran yang tersendiri,
macam main game yang ada level-level tu,
makin tinggi level, makin power cabarannya,
tetapi, kitakan dah lalui banyak cabaran-cabaran sebelum ini,
sepatutnya kita akan jadi lebih matang dan lebih dewasa dan lebih kuat!
so no worries, Allah won't leave His servants in life battle
without any guidance and preparation.

Aku tulis ni sebab aku sedang menasihati diri sendiri. Yang selalu sangat lembik dan lemah bila ada cabaran @ ujian mendatang. Jujurnya, aku selalu jelous tengok kawan-kawan aku yang dapat pointer bagus, markah test power-power dan konsisten. Aku struggle gila kot nak jadi macam tu tetapi pointer aku untuk setiap sem macam roller coaster. Kadang-kadang fed-up jugalah tetapi mampu rasa fed-up sajala, nak give up tu rasa tak berbaloi pulak sebab dah 6 semester kot aku cuba survive dan tinggal 2 semester saja lagi.

Hang on, dear!

Image result for hang on dear


No comments: