My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Some pieces of puzzles

Friday, January 27, 2017

B.A.N || Bab 4

Anisa mematikan enjin keretanya. Kereta Vios putih diparkir bersebelahan dengan kereta Swiff kelabu milik sahabatnya di hadapan rumah orang tua sahabatnya.

Anisa membetulkan tudungnya yang sedikit tertarik kebelakang, ditepek bedak BB Cushion sedikit ke muka untuk menghilang minyak di mukanya selepas seharian bekerja. Dia keluar dari kereta lalu melangkah perlahan menuju ke pintu rumah orang tua sahabatnya.

"Assalamualaikum. Assalamualaikum."
Anisa menunggu orang di dalam rumah menyahut. Kedengaran ada orang sedang berbual-bual dengan nada perlahan di dalam. Selepas beberapa saat, pintu dibuka.

"Wa'alaikumusalam. Oh, Anisa rupanya. Auntie ingatkan siapalah tadi. Mari masuk, Anisa."
pelawa Auntie Zu.

"Terima kasih, Auntie."
balas Anisa dengan sopan. Anisa menanggalkan kasutnya di luar lalu melangkah masuk ke dalam rumah Semi-d dua tingkat milik keluarga sahabatnya.

"Duduk jap,ye. Auntie nak ke dapur sekejap."
pesan Auntie Zu, Anisa hanya mengiyakan sahaja.

"Uncle Ha pun ada?"
sapa Anisa ketika melihat Uncle Ha di ruang tamu.

Uncle Ha membalas dengan senyuman saja. Uncle Ha seorang yang kurang bercakap tetapi sangat murah dengan senyuman. Anisa sudah mengenali Uncle Ha sejak dia dibangku sekolah rendah. Anisa sangat mengagumi Uncle Ha dengan sifatnya yang dermawan tetapi sangat rendah hati pada sesiapa sahaja.

Anisa melabuhkan punggungnya di sofa, sementara menunggu Auntie Zu turut duduk bersama, Anisa membelek telefonnya. Terdapat beberapa whatsapp yang belum dibaca. Tanpa sempat Anisa meneruskan niatnya untuk membaca whatsapp itu, Auntie Zu datang menghampirinya dengan segelas air coklat panas di atas dulang kaca bersaiz kecil. Dari jauh sudah dapat bau aroma air coklat panas Auntie Zu. Air itu juga adalah air kegemaran sahabatnya sejak dulu lagi.

"Jemput minum, Anisa"
pelawa Auntie Zu sambil mengambil tempat disebelah Anisa.

"Terima kasih, Auntie. Hmm.. sedap seperti biasa air coklat ni"
puji Anisa ikhlas, Anisa meneguk air coklat tu sehingga separuh,

"Apa hajatnya kamu ke mari? Tak ada whatsapp Auntie dulu pun. Kalau tidak Auntie boleh lah Auntie buat kuih sikit untuk kamu."
kata Auntie Zu,

"Ish, tak perlu susahlah Auntie. Saya datang ni sekejap je. Dah lama tak jenguk Auntie dengan Uncle"
balas Anisa segan.

"Macam ini Auntie, saya datang ni sebab Aishah. Hmm, macam mana nak mula ye. Auntie tahu ke Aishah pergi ke mana?"
sambung Anisa memulakan topik utama kehadiran dia ke situ,

"Oh, pasal Aishah, Entahlah, Anisa. Kami ni pun pening kepala memikirkan pasal Aishah ni. Tapi dalam masa yang sama, kami ni kesian sangat dengan dia. Kami pun tak mampu nak buat apa-apa. Sebab itu semua melibatkan perasaan dia. Semalam masa dia berangkat ke luar negara, kami tidak ada kat sini. Auntie dengan Uncle pulang ke kampung sebab ada hal keluarga di sana. Adik Aishah yang hantar Aishah ke airport hari itu, Masa Aishah pergi, kami hanya tahu hasrat dia nak pergi ke luar negara melalui whatsapp je. Itupun dia dah ada dalam balai berlepas. Jadi tak sempat kami nak buat apa-apa, Dia minta izin dari kami nak tenangkan diri kat sana. "
ulas Auntie Zu panjang,

"Oh, Auntie tak tahulah dia ke mana? Saya ni risau sangat pasal dia. Mungkin dia sedih sangat tentang pemergian arwah Ejat agaknya."
duga Anisa dengan nada sedih.

"Kami tak tahu Aishah ke mana. Tapi, Auntie rasa, Auntie boleh agak dia ke mana. Satu-satu tempat yang boleh merawat luka di hati dia"
kata Auntie Zu dengan tenang.

Anisa berborak lama dengan Auntie Zu. Uncle Ha sejak tadi sudah pergi ke taman buatan sendiri di tepi rumahnya, Habis segelas air coklat panas Auntie Zu. Anisa menyatakan hasrat untuk beransur pulang.

"Auntie jaga diri ye. Saya minta izin pulang dulu sebab dah nak magrib ni. Nanti susah pula nak nampak jalan."
seloroh Anisa lalu menyalami tangan Auntie Zu.

"Yelah, baik-baik bawak kereta tu, Jangan laju-laju nak sampai pula,"
pesan Auntie Zu seperti kebanyakkan ibu-ibu di luar sana.

Sudah Anisa anggap Auntie Zu ni seperti ibu kandungnya,

"Auntie, kalau Aishah ada whatsapp dalam waktu terdekat ni. Auntie beritahu saya ye"
pinta Anisa.

"Baiklah, kamu juga. Kalau Aishah ada whatsapp kamu, update la kat Auntie. Terima kasih datang jenguk kami."
kata Auntie Zu lalu memberi lambaian pada Anisa.

"Sama-sama kasih. Kirim salam Uncle Ha ye. Bye, Auntie"
balas Anisa,

Hilang sahaja kereta Anisa dari bayangan Auntie Zu, baru Auntie Zu menutup pintu rumahnya. Auntie Zu bersyukur anaknya mempunyai sahabat sebaik Anisa yang selalu peduli pasal anaknya. Auntie Zu sudah menganggap Anisa seperti anaknya sendiri, apatah lagi semenjak ibu kandung Anisa telah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu.

Anisa dalam kereta mengelamun seketika kerana mengenang sahabatnya.

'Aku tahu kau sedih, tapi jangan bawa hati lama-lama ye'
guman hati Anisa mengenangkan sahabatnya. Keperitan yang dahulu mula menghilang hadir kembali, parut yang dahulu mula sembuh berdarah semula. Anisa tidak menyangka begitu berat dugaan yang dihadapi Aishah. Tetapi, Anisa yakin Aishah adalah orang yang terpilih di antara ramai manusia, Aishah seorang wanita yang kuat sebab itu Allah pilih dia untuk diuji lagi dengan dugaan yang sama.

'Aku sentiasa doakan yang terbaik untuk kau, Aishah'
bisik Anisa.


























#bab4
#belumadanama
#novel

Baca bab sebelum:

Bab 12, 3,

Thursday, January 26, 2017

B.A.N || Bab 3

"Err, cik okey?"
"Cik?"
sergah lelaki itu.

'Eh, lama ke aku mengelamun? Ish, malunya..'
bisik hati Aishah.

"Ehem. Oh, this is your luggage? I am really sorry, I was on the phone just now. So, I was not focusing when I took that luggage. I thought it was mine."
jelas Aishah.

"Oh, I see. Never mind. So, here your luggage. May I take mine?"
kata lelaki itu dengan memulangkan luggage Aishah lalu menunjuk bagasi dia yang masih di atas troli Aishah.

Aishah senyum dan angguk.

"So, I have to leave now because I have important thing to do. Hopefully, we can meet sometime at somewhere. Okey? See you soon. Bye"
Ucap lelaki itu sebelum berlalu pergi.

Aishah hanya sempat membalas pelawaan lelaki itu dengan senyuman. Bayangan lelaki itu hilang dicelah orang ramai di lapangan terbang itu.

'Banyak juga luggage yang dia bawak? Pilot itu datang sini nak bercuti ke? Eh, yang aku nak sibuk sangat kenapa?'
hati Aishah bermonolog.

Aishah berjalan menuju ke pintu keluar. Dia ingin mengambil teksi untuk pergi ke guesthouse Mrs Silming. Aishah teringat perbualan dia dan Mrs Silming semasa masih dalam lapangan terbang tadi, logat Mrs Silming ada campuran chinese-british.

'Dia banyak merantau agaknya'
agak Aishah dalam hati.

Kereta kuning berhenti dihadapan Aishah, cermin tingkap kereta diturunkan. Pemandu kereta menyapa Aishah.

"Anyeonghasayo.. ne, where you want to go?"
sapa pemandu itu dengan lembut.

Aishah tersenyum lebar ketika mendengar logat pemandu itu yang sangat comel untuk didengar.

"Ajushi, can you bring me to this place?"
Aishah menunjukkan telefon pintarnya pada pemandu itu.

"Doemnida.. come come"
Ajushi pelawa Aishah masuk teksinya. Diangkatkan bagasi Aishah ke bonet belakang.

Aishah masuk ke dalam kereta, dia duduk di bahagian belakang. Aishah mengeluarkan sweaternya yang disimpan dalam beg sandang lalu dipakai. Suhu di luar lapangan terbang Incheon lebih sejuk dari suhu di dalam lapangan.

"Kamsahamnida. Ajushi, ireumi mwo yeyo?"
ramah Aishah dengan bahasa Korea.

Aishah sempat belajar bahasa korea dahulu untuk subjek tambahan semasa degree dulu. Tetapi, dia hanya tahu bahasa perbualan yang biasa-biasa. 

"Nae i reu meun Jeok Sik Hung. I can speak english. I learn from my passenger."
balas pemandu itu.

"Johseumnida, good ajushi! Not many korean people can speak good in english"
puji Aishah dengan bahasa mudah. "Ajushi, "today's whether is cold . Seoul will be winter soon, ne?

"Ne, snow will come down very soon. You muslim?"
tanya pemandu itu tiba-tiba.

"Ne, ajushi. I'm muslim."
jawab Aishah dengan senyuman.

"Oh, you wear scarf on your head"
balas pemandu itu dengan senyum juga.

Kereta sunyi sebentar. Aishah melemparkan pandangannya ke luar tingkap. Teksi yang dinaikinya sedang merentasi sebuah jambatan. Di bawah sana, mengalirnya sebuah sungai yang panjang.

'Cantiknya, warna air sungai tu'
bisik Aishah.

"This is Han River."
beritahu pemandu itu.

"Geurae yo? Yeppeuda, ajushi."
balas Aishah dengan nada gembira.

"You can jogging, every evening. Its good, very nice"
beritahu pemandu itu dengan ramah.

Aishah senyum. Han River ini mengingatkan dia tentang sesuatu yang pernah menjadi istimewa dalam hati dia. Keputusan dia untuk datang ke Kota ini semula adalah untuk mencari semula perasaan-perasaan yang dia pernah ada dahulu untuk memulihkan kelukaan yang sedang tersimpan dalam hatinya.

Aishah mengharap Kota ini dapat menyembuhkan dirinya semula seperti mana Kota ini dahulu pernah buat. Kota semangat, kota rawatan dan kota penyembuhan.

Birai matanya mula berair. Aishah cuba menahan ia dari terjatuh, tetapi dia tidak berdaya. Akhirnya mengalir juga air mata yang pertama untuk hari pertama kedatangan dia di sini. Mengalir bersama air yang mengalir di Han River. Dia hanya merelakan perasaan itu seketika.

'It's okey, Aishah. You'll be healed. It's just the matter of time.'
bisik hati Aishah.




















#bab3
#belumadanama
#novel

Baca bab sebelum:

Bab 1, 2,

Wednesday, January 25, 2017

how things are too frustrating

Bismillah

hai dear blog!
hmm
huh

sometime, I really feel I need someone to hear me
I won't ask too much from them
but, just hear me

I don't know how to put it in words
my heart is hurt right now
really hurt to be true
it feel like something sharp is stabbing my heart

I need someone who can hear me
hear what is inside my heart
hear what was burden me
it's okay, if they can't do anything for me
but, just to listen me solely

I just need that..

I have so many things I want to share,
thing I want to tell,
thing I want to let go,
but, I have no one who can really want to hear me.

so many people around me have thought that
I am strong enough to handle all my problems
I am too cool to face all the turbulence that come in my life
I am mature enough to deal with all the shits in this world
but, after all..
honestly, I am not!

people's expectations kill me
it drowned me
it scared me
it depressed me
it left me alone in my dark world

huh

I just can't bear it anymore
it is too hurt to be like this

I know people might say,
I am thinking too much with these stuff
but, then tell me how can I get off with all these stuff
if it is the things I have been drowned for so long?
it is all in my heart!

and maybe some people might say,
it is just my mindset
or it has something to do with my spiritual journey
huh, I don't know..

I really don't know..
because I don't have someone to tell me what it's okey and what it's not okey
I don't even have someone to talk to
I don't have someone who wants to hear me
I don't have someone who want to check me if I am okey or not
I have no one to be that someone

not even my family,
not even my friends,
everything with them, it just a good stories of me
because they only want to hear those things

no my flaws
no my weaknesses
no my cuts
no my brokenhearted
no my imperfection
no my bad, coldness and dying part

huhhh...

I just want to be with the one
who truly, willingly and sincerely want to handle all the NO's part in me
so that I can tell and share and open up everything inside me
and all the wounds will be healed
all the locks will be unlocked
all the holes will be filled
and the cold will be warmed
the tear will be wiped
the dark will be lighted up
the borders will be crashed

hmmm

I know..
my wish is too high to be reached
too hard to be fullfiled
maybe that someone I wish for
is doesn't even exist in this world

it is okey
I am just fine with these stuffs
I already bear it for so long
is okey to handle it for just little time more
life is shorter than we thought

if I don't have that someone
I still have that THE ONE
all for this while, He has handled me
when nobody hear me, He is the one who willing to listen everythings
though, I can't see Him
But I know He is always here with me

ain't?

Pantai Lampu'uk, Aceh.

Monday, January 23, 2017

B.A.N || Bab 2

'Ejat.. Kalau kau tak pergi dulu, aku mesti tak akan sedih macam ini.
Sunyi hidup aku tanpa kau, Ejat.
Ke mana lagi aku nak bawa luka ini, Ejat?
Siapa yang nak teman aku menangis lagi selepas ni?
Siapa yang nak membebel kat aku bila aku lupa nak makan tengahari?
Maafkan aku Ejat.
Buat roh kau tak tenang.
Sebab aku rindukan kau Ejat...'

Aishah menatap gambar polaroid yang tersimpan dalam buku diarinya. Gambar terakhirnya bersama Ejat dan rakan sekelas semasa kelas terakhir mereka untuk tahun akhir pelajar universiti di universiti terkemuka tanah air. Disentuh wajah Ejat yang hanya kaku digambar. Senyumannya yang tidak langsung menggambarkan itu adalah senyuman terakhir yang Aishah akan tatap untuk selama-lamanya.

“Ladies and gentlemen, welcome to Incheon Airport, Seoul, South of Korea. Local time is 9.00 AM  and the temperature is 10 degree Celsius.
For your safety and comfort, please remain seated with your seat belt fastened until the Captain turns off the Fasten Seat Belt sign. This will indicate that we have parked at the gate and that it is safe for you to move about. Cellular phones may only be used once the Fasten Seat Belt sign has been turned off.
Please check around your seat for any personal belongings you may have brought on board with you and please use caution when opening the overhead bins, as heavy articles may have shifted around during the flight.
If you require deplaning assistance, please remain in your seat until all other passengers have deplaned. One of our crew members will then be pleased to assist you.
On behalf of flight MH66 Malaysian Airlines, I am Captain Haikal Riduan and the entire crew, we’d like to thank you for joining us on this trip and we are looking forward to seeing you on board again in the near future. Have a nice day!”


Selesai sahaja Kapten kapal membuat pengumuman, kelihatan semua penumpang sudah mula bangun dan mengambil barang masing-masing. Aishah masih duduk kaku sambil memegang erat buku diarinya. Gambar polaroid yang Aishah tatap tadi sudah disimpan semula ke dalam buku itu,

Lama.


"Cik, boleh saya bantu?"

Aishah tersentak dengan sapaan ramah dari salah seorang cabin crew.

"Oh, tak apa."
 Balas Aishah dengan senyuman.

Perut kapal terbang yang dinaikinya sudah mula kosong, tinggal Aisyah dan beberapa penumpang yang agak berusia di dalam kapal itu. 6 jam perjalanan dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA) ke Incheon Airport, Seoul itu terasa agak memenatkan bagi Aishah.

'Huuuhhh..Bukan tubuh ini yang penat, 
yang dalam ini kot'
Bisik hatinya.

"Kamsahamnida." 
Flight attendant yang berwajah manis menanti di muka pintu kapal mengucapkan terima kasih padanya. Walaupun mereka penat bekerja, mereka masih lagi mampu memaniskan muka dan memberi layanan yang terbaik kepada semua penumpang. Aishah membalas ucapan mereka dengan senyuman dan ditundukan sedikit kepalanya sebagai tanda hormat.

Aishah berjalan menuju ke tempat pengambilan bagasi dengan berpandukkan signboard yang disediakan di lapangan terbang itu. Matanya ralit memandang keadaan sekelilingnya. Rasa rindu menerkam-nerkam hatinya.

Auch! Aishah meletakkan tangannya di dada. Dia terasa ada kepedihan di dalam itu. Huh. Aishah menarik nafas sedalam-dalamnya dan dihembus perlahan beberapa kali.






















'Take it easy, Aishah. You'll be okey soon. Fighting!'
Aishah memujuk dirinya.

Sementara menanti bagasinya keluar, Aishah mencari free wifi di sekitar kawasan itu kerana dia memerlukan internet untuk menghubungi pemilik guesthouse, tempat yang dia akan menginap untuk beberapa hari nanti.

'Alhamdulillah, berjaya connect'
Bisik Aishah dalam hati.

Berpusu-pusu notification masuk, bunyi tone notification seolah tidak mahu berhenti berbunyi. Aishah tidak mengendahkan whatsapp yang bertalu masuk, dia hanya ingin mencari nombor pemilik guesthouse tersebut dan menghubunginya melalui talian Kakao Talk. Pemilik guesthouse itu sempat pesan padanya untuk awal-awal lagi download applikasi Kakao Talk dari Malaysia untuk memudahkan mereka berhubung dan cuma memerlukan internet sahaja. Pesan pemilik itu lagi, di Seoul tidak perlu risau tentang internet kerana free wifi ada dimana-mana sahaja.

Beep~
Beep~
Beep~

Aishah menunggu pangilannya diangkat.

"Hello. Assalamualaikum. Anyohaseyo."
Pemilik guesthouse menyapa lembut dari hujung talian sana.

"Waalaikumusalam. Mrs Silming, this is Aishah. I want to inform you that I'd just arrived here, Incheon Airport. So, how do I want to go to your place? By cab or any public transport?"

"Oh, Cik Aishah. I'd just thinking about you. Then, out of sudden I've just received a call from you..."

Ketika Aishah sedang berbicara dengan Mrs Silming pemilik guesthouse, bagasi Aishah baru saja keluar dari kargo. Aishah bergegas ke depan mesin pemunggah bagasi yang sedang berpusing untuk mengambil dua bagasinya.  Satu besar, satu kecil. Ramai orang berkumpul disekeliling mesin itu. Sambil bercakap dengan telefon, tangan dia pantas bergerak mengangkat bagasinya ke troli. Selesai mengambi bagasinya, Aishah menarik trolinya keluar dari kesesakan khalayak ramai.

"Okey, Mrs Silming. InsyaAllah, I'll remember your instructions. When I arrive at the road you told me earlier , I'll inform you later. Thank you, Mrs Silming."

Selesai saja talian dimatikan.

"CIK!!"

Aishah terpinga-pinga. Dia seperti mendengar ada orang memanggilnya. Lalu dia menoleh ke belakang. Berderau darahnya melihat ada seorang lelaki berlari padanya.

'Alamak ada orang nak kejar aku. Kenapa kejar aku? Aku kena lari ke ni?'
Aishah sudah membuka langkah.

"CIK!!"

Aishah lari tercicit-cicit dari lelaki itu.

"CIK!! Jangan lari"
Jerit lelaki itu.

'Dari pengecaman suara, dia macam orang melayu. Eh, mestilah dia orang melayu. Kan tadi dia jerit jangan lari. Tak, yang aku lari ni kenapa?'
Otak Aishah bermonolog.

Terus saja Aishah memberhentikan langkahnya, lalu menoleh ke belakang sekali lagi. Tercungap-cungap lelaki itu bernafas menghampirinya. Perasaan kesian hadir dalam diri Aishah lalu dia mengutuk-ngutuk dirinya.

Lelaki itu berhenti dihadapan Aishah dengan jarak dua meter, cuba membetulkan nafasnya semula. Kasut hitam berkilat, seluar slack hitam langsung tidak kelihatan berkedut, kemeja lengen pendek warna putih, tali leher hitam terikat rapi dileher. Coat hitam dengan strip kuning dilengannya dipegang ditangan kanannya.

Sementara menunggu lelaki itu memulakan bicara, Aishah membuat scanning pada lelaki itu.

'Pilot ke?'
Bisik Aishah

"Cik, minta maaf kejar cik. Mungkin cara saya nampak suspicious sehingga menyebabkan cik lari. Tapi, saya nak beritahu yang cik terambil bagasi saya."
Beritahu lelaki itu sambil tangan ditundingkan pada bagasi kecil yang berada atas troli Aishah.

Aishah ternganga.
'Aku ni bermimpi ke?'























#bab2
#belumadanama
#novel

Baca bab seterusnya:

Bab 123

Sunday, January 22, 2017

B.A.N || Bab 1

























Dia beritahu, ini adalah kali terakhir dia merajuk dan dia berjanji dia tidak akan merajuk lagi selepas ini sampai bila-bila. Kata dia lagi, biarkanlah kali ini dia merajuk puas-puas. Usah dicari dia, kalau rajuknya sudah hilang. Pasti dia akan kembali semula. Kembali dengan diri dan jiwanya yang baru.

Itu pesan terakhirnya sebelum berangkat ke negara yang tidah diberitahu nama.

Huh.
Anisa mengeluh. Runsing hatinya memikirkan sahabatnya yang seorang ini. Bukan Anisa tidak mengenali sahabatnya, tetapi kadangkala keputusan yang sahabatnya ambil terlampau drastik sehingga menyebabkan tiada siapa sempat menghalangnya.

Digaru kepalanya yang tidak gatal. Anisa yakin sahabatnya mampu membawa diri dengan baik di negara orang. Sahabatnya itu sudah biasa pergi ke mana-mana seorang diri. Bila merajuk saja, dia akan ke luar negeri. Pergi ke tempat yang tiada siapa mengenalinya. Nak tenangkan diri katanya.

Hati Anisa berbisik sendiri.

Cuma yang membuat Anisa musykil adalah atas sebab apa sahabatnya membawa diri kali ini. Adakah pasal cinta atau keluarga. Ya, hanya dua benda ini saja yang mampu mengolakkan perasaan sahabatnya itu. Anisa bertambah musykil bila sahabatnya berjanji untuk merajuk buat kali terakhir. Bila mengenang pesanan ringkas yang sahabatnya hantar padanya sebelum bertolak itu membuat hati Anisa berdebar-debar. Hadir bayangan yang bukan-bukan difikirannya.

Family dia dah tahu ke pasal pemergian dia ni?
Anisa bermonolog.

Esok Anisa bercadang untuk singgah ke rumah orang tua sahabatnya selepas pulang dari tempat kerja. Mungkin Anisa boleh dapatkan sedikit info dari keluarga sahabatnya tentang pemergian sahabatnya yang seorang ni.

#Bab 1
#belumadanama
#novel

Baca bab seterusnya:

Bab 12, 3

Saturday, January 21, 2017

Cooking is an art

Bismillah

Hai dear blog!

Since I am still on holiday mode
so, I just want to share what I have been up to at my home
nothing much but
I would to say
I am very enjoying cook at home
I dont know why but somehow I do feel
cooking can release extra estrogen inside my body
heh

I like to try variety of dishes everyday
though, I may be like to campak2 all the stuffs
but, it is soo amazing when you ketung ketang,
it's done in its perfect way
I don't know if I have a gifted skill (ayat nak puji diri)
but, so far no one at home complaining about my cook
well, ahaks!
(nose high)
hahaha
I am just kidding, bruh!

but, something I realize
cooking is an art
no matter,
what the ingredients you used
or the steps you took,
or the recipes you followed
but, if you dont put your heart in every meal you've cooked
it will be tasteless

because if cooking is an art
so, heART is the most important ingredient to express an art
then, that is why heart is needed in cooking
it is the special secret ingredient of art
YAY!

well,
My quote of the day

"Expressing what is inside heart, is an art. So cook as well. That is why I cook, so that I can express what is inside my heart. And there is an art in heART"― AH

till then
byee



Thursday, January 19, 2017

No people read it

Bismillah

Hai dear blog!

once in awhile,
there is one of my friends did asked me about one question
love-with-no-answer-question I guess
the question sounded like this
"kau yang memilih, atau kau tak pernah buka hati"

as for me
honestly, I really don't have the answer
and the biggest matter is I don't understand me either
then how do I answer that kind of question?

but, It's normal at this stage of age
people are so overwhelmed with marriage things and questions
especially, when your own best friends are already married lately
it might pressure you enough, aint?

I am not against anything regarding marriage thingy
but, sometime I DO feel
fed up
frustrated
and I want to run from this surrounding

quite sometime I DO feel
being married is the end of happy ending story
being married is the ultimate joy of life
wait! ISN'T IT TRUE?

I dont think marriage is about being happy 24/7
well, I might not fully understand the true meaning of marriage
because aku pun tak kawin lagi
so, no point if I want to give my two cent

but whatever it is
this journey is too long to be waited restlessly
more and more thing I can do
especially. to acompolish my greatest dream
to travel all over the world
then, why weigh our mind with something unsure?

the sure thing is
marriage is something that will help you to gain more pahala
but it's only happen in the right way with the right better half
otherwise,
it's just a tool of sex desire
and end up becoming human-alike-animal-relationship
same old same old

love and marriage is two different things
but, I still can't figure out about the significant of this two things
so, I rest my case

lets stop talking about this
and lets have one or two sips of cappuccino
till, then
byee



Wednesday, January 18, 2017

Creating new header

Bismillah

Hai dear blog!
heii, look at my new header!
hahaha.. its been ages I hadnt changed my blog header
If you don't memorize,
this down below was my old one
I fell in love with the old one
but its time to change dude!



searching good quotes to inspire me upon this 2017 journey
so that is the reason I change my header blog
huhuhu.. too many things happened along 2016
but, for all I must be thankful to Him for everything He has given to me

regarding my last post,
about my Iphone
I still haven't found any suitable repairing shop to fix my phone
hmm

hoping my scholarship will come in very soon
so that I have enough money to repair my phone
maybe

I have about 3 weeks before my new semester starts
I did find job everywhere but it's so hard because they want to employ permanently
who want to take me that only have 3 weeks left of holiday
huh

I sent my resume
but no one reply it
huhuhu

okay, till then
I will update whatever very soon
lol

byee

view from Kenanga Mall


My Iphone dropped in the water

Bismillah

hai, dear blog!
I almost forgot to update anything here since my last paper was done
sorry :-(

so here,
I am already home
yea I am happy

but.. I have a very bad news
the saddest one
my iphone dropped in the water
and it's not working now
I did send it to the shop to repair it
but, it's too expensive
so, I couldnt fix it because I have no enough money to fix it
it takes about 900 ringgit if I want to repair it
the LCD and battery were broken down

if anyone of you have known any device shop
that can offer away cheaper than the one I got to repair my phone
please drop your comment below
I am suffering without my phone now
please please please

I stay somewhere around Bandar Baru Bangi
please let me know if you guys know
I am begging...

okey, until then
bye

T.T

Thursday, January 5, 2017

Leaving sin

Bismillah.

Hai dear blog!
Here I want to share Kak Fynn's sharing
Hope it benefit me and everyone who read it
InsyaAllah

(Can listen to her full sharing at her facebook page)

notes: nota adalah dari seminar "protect your house" by sheikh wael.
.
1) SEEK ALLAH'S HELP

yaa muqallibul quluub,
thabbit qalbi 'ala diinik
.
sbb HANYA الله yg mampu membolak-balikkan hati. bukan pakar motivasi. bukan mak abah. bukan kawan. hanya dia.
.
2) TELL SOMEONE YOU TRUST
.
keyword: trust. maknanya org itu kena trustworthy. kita lebih kenal kawan baik kita. dia mungkin the bestest friend we have, tp mungkin kekurangan dia adalah bahagian amanah rahsia-- so dont. cari org yg mampu.
.
3) ELIMINATE YOUR STASH
.
buang licin. jgn simpan2 WALAU utk kenangan. lupakan. move on. otak kita ada sejenis kimia yg terembes bila kita mengenang. buat kita rasa rindu. buat kita nak balik. contoh: tiba2 teringin nak makan kuah lodeh mak kita. kau akan usaha balik kampung. sbb nak jugak.
.
4) SMALL GOALS
.
kita kenal diri kita. kalau mampu cold turkey-- tahniah. kunci istiqamah adalah pelan2 kayuh utk majoriti kita. kalau biasa buat dosa 7 hari seminggu, buat gap. cabar diri utk tahan tak buat sehari. pastu 2 hari. pastu 3. konsisten.
.
5) EXPECT TO FALL
.
akan ada harinya kita down. mcm dah diet 20 hari. masuk hari ke 21-- nangis. hahaha. makan minyak balik. xpe. start over. kecikkan lagi goals. sampai kita mampu.
.
6) NEW HABIT
.
cari hobi baru. yg kita suka. menulis, jogging, riding, melukis. apa2lah. and invest in it. buat sibuk.
.
7) BE HONEST IN BEING CURED
.
mmg الله kira effort. kalau gagal pun الله ttp kira. tapi kena tau yg effort itu adalah effort yang BENAR. bukan sejenis saja2 dan main2. xpe. الله tau niat kita. org pikir apa semua tak penting.
.
8) REMEMBER CONSEQUENCES
.
kita akan mati. maka matilah dgn kematian yg baik. fikir kesan benda2 kita buat. fikir  kalau mati dlm keadaan melakukan dosa itu. fikir dibangkitkan dlm dosa itu. hadap الله dlm keadaan itu. adui..
.
9) LEARN MORE ABOUT THE SIN AND CREATE AWARENESS
.
iqra' iqra' iqra'. baca byk2 ttg masalah kita. do research. commit. kemudian buat awareness. help people.
.
yes.
percayalah--
akan الله kuatkan kita bila kita nak kuatkan orang.
akan الله tolong kita bila kita nak tolong orang.
.
islam ini agama sama2.
maka jom.
:)

Wednesday, January 4, 2017

open your heart

Bismillah

Hai, dear blog!
hmm, today I want to confess the thing I hate the most
actually, the thing I hate is something I am afraid to face it

I scare to be hurt
by anything or anyone

so, that is one of the reason I can't easily open my heart to anyone
I can't, to be honest.
because I know, once I open my heart and willingly to embrace something
I am so easy to break into thousand pieces
I am so easy being hurt
I feel so weak. and hopeless
I feel so weak. and hopeless
and I hate it!

but, something I realize..
human are created in hardship and live with it
because that is the only thing to make us always feel ground
be humble and always remember He is the only one the Highest

I know, when I am afraid to open my heart
I will shield myself to everyone
I will put border line between me and them
I may not being hurt
but in other way round, I hurt people around me
they have to climb, to break the brick border just to reach me
they hurt because of me

and, I feel selfish sometime T,T
but I can't help it
I always try to give a chance to myself
I allow myself being hurt
but I can't bear it for long time
I know I am wrong
I won't give to try again insyaAllah

Allah, do help me
to purify everything inside me
let Your anger be the thing I afraid the most
so that, I have nothing to be frightened except You

may all the insecurity feelings
are no longer embrace me after this
Allah guide me, please,

Image result for Allah quote

Sunday, January 1, 2017

New Year Resolution

Bismillah

hai dear blog!
Alhamdulillah ala kulli haal
Entering new year is one of the blessing gift from Allah
but no celebration to welcome this new year,
just having a simple party with my books
because I have paper on Monday morning
yea, I was really enjoying celebrating new year with these old friends
hahaha

well, another year Allah gives me a chance to know Him
to love Him, to be close to Him
be a better person insyaAllah
more positive vibes and slimmer than before
ahaks!
insyaAllah

this 2017 version of me,
I will turn 22 years old this year T.T
how time flies so fast!!
so hopefully, the age will reflact the matured attitude of me
and I want to challenge myself to do some changes in my life
and I really hope, Allah will help me to go through this process
insyaAllah

so here the list

  • stop my bad habbit (let me keep between me what is it) this is the thing I have been struggling for long years.
  • Lossing weight. Get my ideal weight (46kg). I am now entertaining myself with Atkins Diet. And I had been lossing 4kg for one week. InsyaAllah, I will work harder to attain my ideal weight.
  • memorize Juz 30 in al-quran
  • read more book ( at least, one book for one month)
  • do charity
  • study and get a good pointer
  • marry >.< hahaha insyaAllah, even though I still dont have the nominee list. hahaha but I will put this as the challenge


that's it
I have to be clingy with my old friends
I dont want they mad
hehehe
okey till then!
byeeee