My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Some pieces of puzzles

Monday, October 12, 2015

Test satu sem tiga.

Bismillah.

To be honest,
I am a bit stressed!
Urgh, no no.. i mean A LOT!!

I don't understand why the moment
I thought i shud be studying, there will be so many unwanted things happened suddenly..

Why??

or my intention to study is not as pure as it shud be..

I dont know...

This night I have a test..

Electronic Instrumentation. At first I thought it was a simple subject, but after a while, i feel so horrible..

I cant make it anything.
Hmm, maybe 10 out of hundred what I could say.

Allah.
Merungut je aku ni.

Mesti ada orang kata daripada kau merungut lebih baik kau pi study sana.

huh.
Yela
Yela

Anyhow, doakan aku babe!
Aku ni nampak je sado.
Tapi, aku tetap manusia.
Down tu ada je..

Huhu..
Bismillah..

Dear A,
He is the one who will help you. So, beg to Him. He will listen and help you.

(A : Aini)

Wednesday, August 19, 2015

Ke korea ke kita (part 1)

Salam.

I dont think i would be serious on writing this kind of entry. Travel entry. Hmm. Tak pernah serious pun. Selalu je tulis separuh jalan.

And I hate myself.
No determinate at all.

Alhamdulillah.
Today is already 18 days I am here.
In south korea.
And guess what, this is my first entry since I came here!! What?? Are you serious??

Sorry, guys! I am too lazy to open up my blog because I have too many other social media especially my instashop. I have to focus more on it. Customers first!

Alhamdulillah.
Today, I manage to write again in here.

Okey, let me briefly story to you guys what I have been doing along this 18 days I am here.

For the first week.
I was not going to far from the place I stayed. Oh yea, I am staying at my father's appartment in Geoje Island near with Busan. I am not sure either Geoje Island is in Busan or nearby with Busan. Ah, just forget about it.

Geoje Island is known as shipment port. So, my place is very close with port, sea and beach. And it also known as working island. So, everybody who stayed here is majority is working at port nearby. Including my father.

Hahaha. Tak taula apa yang aku mengarutkan. Harap pahe jela.

So, for the first week. I was just chilling around here. And a bit busy dealing with my customer about pre-order items. My father is working so, I cooked, cleaned house, serving my customer and only on weekend I would be going out.

Hmm. The place I already went. Tongyeoung Cable car. Nampo dong. Jagachi. Gohyeoung park. Army museum.

Last Friday,  I went to Seoul! Yeay, that's the peak of my excitement in here. Orang kata kalau pergi Korea tapi tak pergi Seoul. Rugiii.

So, I manage to be there. Alhamdulillah.

So, here I picked ramdomly some of the picture. You can also see on my instashop @shoppestuff for further. Kalau aku rajin aku akan upload kat sini lagi. Okeh, I am signing off. Bye.

Wednesday, July 29, 2015

Something to be proud, Malaysia!

Tadi.
Masa aku on the way balik ambil adik aku dari sekolah.
Ada kereta proton kaler kelabu.
Dari jauh nampak terberhenti ditengah jalan.
Menyebabkan jalan tersesak seketika.

Tak sampai seminit.
Dua buah kereta berhenti di tepi jalan.
Pemilik kereta tu segera keluar untuk menolak kereta yang tengah stuck itu ke tepi untuk meredakan kesesakan.

"MasyaAllah, masih ada orang-orang yang berbudi baik seperti mereka"

Menolong tidak memerlukan perkenalan.
Perkenalan boleh bermula dari satu pertolongan.
Barangkali jodoh pun juga!

:)

Monday, July 27, 2015

bila aku mula berniaga - Shoppestuff Online Business

Bismillahirahmanirahim

alhamdulillah.
alhamdulillah..
alhamdulillah...

setelah hampir setengah tahun aku berbusiness online, alhamdulillah..
syukur atas segala rintangan dan ujian..
syukur atas segala kesukaran yang telah dilalui..

sungguh, kesusahan2 yang dilalui menjadikan aku lebih firm dalam bidang ini

tipulah, kalau aku kata tiada kerugian yang pernah dialami,
atau apa-apa perkara yang mematahkan semngat yang pernah dilalui..
tapi, seperti yang aku cakap semua itu membuat aku lebih firm dan kuat
untuk menghadapi dunia perniagaan

kalau ada orang tanya

"kenapa berniaga barang luar negara?"

kerana aku nak cari network dan market..

kalau orang tanya

"tak takut rugi ke sebab kau tak ada back-up yang kukuh?"

aku cakap untung rugi itu bukan ditentukan oleh aku, sungguh aku hanya berusaha dan bertawakal, the rest aku letak kebergantungan pada Dia

kalau orang tanya

"macam mana study kau kalau kau sibuk berbusiness?

aku berniaga adalah part-time, aku study pun adalah part-time tapi aku ada seorang hamba dan pekerja Dia untuk full-time, so why you have to worry?

tanyalah
tanyalah lagi

sungguh aku akan menjawab jika aku rasa ia perlu

patahkan
sekatkan
rendahkan

semangat dan kemahuanku
insyaAllah, aku akan terus bangkit dan lawan
selagi aku dijalanNya

doakan aku rakan-rakan
untuk kebaikanku
insyaAllah doa itu lebih tepat mengena kamu

subahanallah
alhamdulillah
allahu akhbar

insyaAllah, jika ada rezeki, aku nak ada perniagaan aku sendiri
dengan berjenamakan Ilahi,
dengan berakhlakkan Rasulullah,
dengan berpandukan al-Quran,
dengan berpasakkan Islam yang syumul
dengan berjemaahkan orang2 yang beriman
dengan tujuan untuk kembalikan Islam memegang tampuk ekonomi semula
insyaAllah!

allahu akhbar!

satu langkah yang kecil
akan menghasilkan perubahan yang besar
insyaAllah!

moga Allah redha!


INSTASHOP :@shoppestuff




FACEBOOK PAGE: Shoppestuff Online Business






Saturday, July 25, 2015

Surat buat dot dot dot

Bismillahirahmanirahim. Assalamualaikum. Haaa. Let's straight forward laa. First sekali, aku nak minta maaf untuk semua perkara. Aku kalau rasa macam ada benda tak settle, aku tak boleh nak tenang. Jadi, aku nak explain something even you dont ask for it.

Dulu kita rapat, kan? Banyak benda boleh cerita.. Tapi, sekarang dah tak, kan? Perasan, ke?

Bukanlah sebab sapa2 ada buat salah ke, atau masing2 dah mula membenci.. tak2.. seriously..

Aku tak naklah gunakan alasan, masa telah mengubah kita or to be specific aku.. but, itulah yang berlaku.. thinking of it, we're 20 now..maybe about 5 years more or less, we already have our own family. We're growing older. And then, we're gone.

Jadi, aku tak nak jadikan waktu2 yang aku ada ni sia2.. Mungkin ada certain part kau belum faham kenapa aku macam ni macam tu.. but, aku harap dan doa suatu masa nanti kau faham juga.. aku bukanlah budak2 yang bajet2 alim atau budak2 yang nak jadi alim..

aku cuma budak2 yang baru merangkak-rangkak untuk mengenal tuhan dalam erti yang sebenar..

20 tahun masa dah berlalu.. 20 tahun dah enjoy.. dan aku tak tahu ada berapa lagi masa yang aku ada yang aku boleh serve untuk Dia sebaik-baiknya..

Mungkin kau dah terbiasa untuk ada kawan2 perempuan. Tak apa, itu keselesaan kau. Tapi, aku taknak biasakan diri aku untuk ada kawan2 rapat lelaki. Aku segan dengan Allah, kalau aku tak jaga diri dan tingkah laku aku elok2.. moga2 kau mengerti..

Mungkin ini explanation aku yang terakhir.. aku tak mengharapkan apa2 respon kau kecuali doakan yang baik2 untuk aku.. percayalah, hanya kawan yang baik akan menginginkan kebaikan untuk kawannya.. aku beritahu kau panjang2 ni, sebab aku mengingin kebaikan untuk kau.. Moga2 Allah adakan jalan dan ruang untuk kau faham. Moga2 Allah limpahkan taufik dan hidayah untuk kau lebih dekat dengan Dia.

Wallahi, aku tak pernah rasa lebih aman daripada keamanan aku mengenal Dia.. dan aku tak pernah menyesal untuk lepaskan apa2 yang sayang dulu sebab aku dah ada Dia..insyaAllah..

Ni hadiah aku. Untuk birthday kau yang lalu. Masih tidak lambat, kan. Moga2 ia sangat bermanfaat.

Surah An-Nahl, 16 : 125
Surah Al-Fajr, 89 : 27-30

Moga Allah redha.

The Centre Of Tarbiyah

Dengan nama Allah, Pemilik hatiku
Salam rindu buat imamku Rasulullah saw

Apa khabar iman semua?
Dah lama tidak bercakap-cakap tentang tarbiyah..
Sungguh, aku sangat merindui suasana tarbiyah di UTM, bi'ah soleh di RI Johor, yea Johor is my centre of tarbiyah..
Rindu untuk bertemu akhwat2..
Rindu dengan kakak naqibah..
Walaupun ada usrah online tapi ia tak sama dengan usrah lutut bertemu lutut..

Sungguh, kehidupan disini sangat menguji aku..
Masa silamku, jahiliyah2 yang meliar cuba menarik aku untuk tercalit padanya semula..

Hmmm..
Aku mula faham dan dapat melihat perbezaan concentration iman bila berada dijalan tarbiyah ini..
Bila iman mencair ibarat air
Bila iman memekat seperti dodol
(Erk, dodol pun boleh, mood rayalaa katakan)

Allahu..
Aku mengakui ramai saja yang tidak faham jalan yang aku pilih ini..
Persoalan2 seperti "kenapa berubah?" "Kenapa tidak boleh berhuhahuha seperti dulu dengan lain jantina lagi?"
So on and so for..

Aku berubah kerana diri ini yang menginginkan semata-mata keranaNya..

Aku tak sempurna
Aku tak juga mencari kesempurnaan

Aku nak jadi yang terbaik dikalangan yang terbaik dimataNya

Kalau kau tak menginginkan perubahanku, maka tiada daya aku untuk mengubah ke zaman silamku

Kalau kau redha akan perubahanku maka aku berharap segala kebaikan melimpahi dirimu kelak, insyaAllah..

Aku tak rindu pada jahiliyah
Aku rindu pada Penciptaku

Aku tak rindu cinta dunia aku dulu
Aku rindu kehidupanku didalam syurgaNya kelak

Moga Allah redha

Thursday, July 16, 2015

Endless farewall

Moga Allah panjangkan umur aku lagi untuk bertemu kau kembali. Hmm. Terima kasih. Jazakallahu khairan.

Thursday, July 9, 2015

Buat Ilahi

Tuhanku…
Aku masih ingat saat pertama dulu aku belajar mencintaiMu

Lembar demi lembar kitab kupelajari
Untai demi untai kata-kata para ustaz kuresapi
Tentang cinta para nabi
Tentang kasih para sahabat
Tentang mahabbah para sufi
Tentang kerinduan para syuhada
Lalu kutanam di jiwa dalam-dalam
Kutumbuhkan dalam mimpi-mimpi dan pada idealisme yang mengawang di awan..

Tapi Rabbi…
Berbilang detik, minit, jam, hari, bulan dan kemudian tahun berlalu
Aku berusaha mencintaiMu dengan cinta yang paling utama,

Tapi… Aku masih juga tak menemukan cinta tertinggi untukMu
Aku makin merasakan gelisahku membadai
Dalam cita yang mengawang
Sedang kakiku mengambang tiada menjejak bumi
Hingga aku terhempas dalam jurang nan kegelapan

Wahai Ilahi…
Kemudian berbilang detik, minit, jam, hari, bulan dan tahun berlalu
Aku mencuba merangkak, menggapai permukaan bumi
Dan menegakkan jiwaku kembali
Menatap, memohon dan menghibaMu: “Allahu Rahim, Ilahi Rabbi, Perkenankanlah aku mencintaiMu semampuku”.

Ilahi Rabbi…
Perkenankanlah aku mencintaiMu sebisaku
Dengan segala kelemahanku ini…
Aku tak sanggup mencintaiMu
Dengan kesabaran menanggung derita Umpama Nabi Ayyub, Musa, Isa hingga Al-Musthafa
Kerana itu izinkan aku mencintaiMu
Melalui keluh kesah pengaduanku padaMu Atas derita batin dan jasadku
Atas sakit dan ketakutanku

Rabbi… Aku tak mampu mencintaiMu seperti Abu Bakar,
Yang menyedekahkan seluruh hartanya
Dan hanya meninggalkan Engkau dan RasulMu bagi diri dan keluarga.
Atau layaknya Umar yang menyerahkan separuh harta demi jihad
Atau Utsman yang menyerahkan 1000 ekor kuda untuk syiarkan DeenMu
Atau seperti Ali yg hebat semangat kepahlawanannya.

Ilahi… Aku tak mampu mencintaiMu
Dengan khusyuknya solat salah seorang sahabat NabiMu
Hingga tiada terasa anak panah musuh terhunjam di kakinya
Kerana itu Ya Allah…
Perkenankanlah aku tertatih menggapai cintaMu
Dalam solat yang cuba kudirikan teragak-agak
Meski ingatan kadang melayang ke pelbagai permasalahan dunia

Rabbi.. Aku tak dapat beribadah ala para sufi rahib
Yang membaktikan seluruh malamnya untuk bercinta denganMu
Maka izinkanlah aku untuk mencintaimu dalam satu-dua rakaat lailku
Dalam satu-dua sunnah nafilahMu.
Dalam desah nafas kepasrahan tidurku.

Ya Rahman…
Aku tak mampu mencintaiMu
Bagai para al hafiz dan hafizah
Yang menuntaskan kalamMu dalam satu putaran malam
Dari itu.. Perkenankanlah aku mencintaiMu
Melalui selembar dua lembar tilawah harianku
Lewat lantunan seayat dua ayat hafazanku

Ya Rahim…
Izinkan aku mencintaiMu
Dengan mencintai keluargaku
Dengan mencintai sahabat-sahabatku
Dengan mencintai manusia dan alam seluruhnya

Ilahi Rabbi…
Perkenankanlah aku mencintaiMu semampuku..
Agar cinta itu mengalun dalam jiwa
Agar cinta ini mengalir di sepanjang nadiku selamanya..

moga Allah kuatkan momentum kejar temasya al qadr yang pnting dlm hidup kitaa.. besday al quran tuuu, muntalaqku berkenalan dgn cinta Dia ❤❤❤❤❤❤❤❤

Saturday, June 20, 2015

first year final exam #randomtarbiyah1

Dengan nama Allah, Pemilik rezeki manusia
Salam sejahtera untuk Muhammad saw, Kekasih Allah

******

sejujurnya aku tidak tahu macam mana nak gambarkan 
perasaan aku sekarang ni
rasa yang semua bercampur baur, 
rasa down dengan paper final, 
rasa excited dah nak balik rumah,
rasa sedih sebab tak kuat
rasa kosong secara tiba2
rasa gembira esok last paper
hmmm

*heavy sigh

"bila sendiri kita tak kuat.."

tarbiyah dzatiyah,
usrah lalu,
topik yang dibincangkan,
bekalan untuk minggu ni dan minggu2 seterusnya
tarbiyah pada diri sendiri dengan diri sendiri

"tahulah aku ini sebenarnya sedang diuji"
getus hati

"bila seorang, kita senang futur. Maka cari teman yang mengingatkan kembali tujuan berada di dunia ini"
hati bebicara lagi

betul juga.
Allah...
kembalikan roh iman kepadaku..
















*****

hari ini hari terakhir aku dibilik ini
sem depan duduk tempat lain
tipulah kalau aku kata aku tak akan rindukan bilik ini
sebab bilik nilah yang menjadi saksi
perubahan aku..

cerita sedih, pahit, payau, bahagia, gembira, seronok
semua pernah tertayang dibilik ini
masa aku mula2 mengenal tarbiyah
cuba menentang ajakan tarbiyah
mujahadah berada dalam tarbiyah
semua pernah terlakar disini

entah..
tiada apa yang akan kekal disisi
melainkan cinta pada Ilahi
begitu jugalah bilik ini
sedalam apapun aku sayang untuk berada disini
suatu masa nanti, aku kena lepaskan juga
hmmm

Allah...
kuatkan aku, duhai Yang Maha Kuat














******

selesai basuh baju, cadar 
packing barang untuk diangkut ke tempat penumpangan sementara
sebelum naik sem untuk pindah ke tempat baru
hmmm, alhamdulillah..
Allah masih berikan kesihatan yang baik
untuk buat semua benda itu

'Things-to-do' yang dah buat
hantar barang yang di-pack kat rumah yang nak ditumpang
which's actually, saudara belah abah
baik orangnya selalu tolong aku
owh, sebenarnya business roti dialah yang aku tolong
sama2 sedara, apa salahnya bantu
tapi, hakikitnya dengan business roti tu
aku tak perlu nak susah2 pergi mini market untuk beli roti lagi
aku bantu dia tapi dalam masa yang sama aku still dapat benefit

owh, satu lagi perkara yang aku belum @ sedang buat
study untuk last paper esok, Electronic Device
moga Allah permudahkan
untuk aku dan rakan-rakan yang lain
insyaAllah, amin..

esok kul 4.30 petang bertolak dari sini
pulang bertemu family
rindu..
dah lama tak balik rumah

Allah...
sabarkan hati ini kerana hanya orang yang bersabar yang akan masuk ke syurgaMu

*******

benda ini aku nak luah di sini
supaya tak jadi luka yang bernanah dalam hati
supaya tak jadi kudis yang membusuk di hati
aku terasa
aku kecewa

entah, mungkin silap aku dimana-mana
barangkali salah aku yang tidak disedari
mungkin aku sahaja yang melebih dalam merasa itu dan ini

tapi aku harap segalanya kembali pulih
hubungan persahabatan yang pernah terjalin
janganlah kerana aku memilih jalan ini
kita akan bertentangan laluan

justeru aku merasa manisnya berada dijalan ini
aku mahu kau juga merasa
tetapi, kau seakan menolak
kau seakan menjauh, hmmmm
kerana apa?

"mana mungkin jalan kau pilih ini terasa manis, jika terpaksa lalui di atas jutaan duri?"

kau tinggalkan jahiliyah
tinggalkan attachment dunia
tinggalkan keseronokan yang dikandung bumi
tinggalkan perkara yang menjauhkan diri dengan Pencipta

wajib komited dengan tarbiyah
wajib fikirkan hal2 ummah
wajib perelokkan niat setiap masa
wajib pandai membahagikan masa
wajib jaga akhlak dalam semua benda, semua perkara
supaya tidak memberi fitnah pada agama

"mana mungkin jalan kau pilih ini terasa manis, jika terpaksa lalui di atas jutaan duri?"

*sigh

justeru itu.... 
aku memerlukan kau
untuk bersama-samaku
membuang semua duri di atas jalan ini
supaya aku, kau dan mereka-mereka diluar sana
yang ingin berada dijalan ini
tidak lagi cedera, terluka dan berpatah balik semula dari jalan ini

barangkali bukanlah manusia tidak mahu mengenal Penciptanya
mereka cuma tidak jumpa jalan yang sebenar-benar menyakinkan

apa mungkin jalan yang lurus itu, lantas ditaburkan kaca dan duri itu
lebih dipercayai atau jalan lurus yang dihiasi rerumpun yang lembut dan segar menumbuh?

bantu aku untuk membersihkan jalan ini
dari fitnah2 yang pernah dicipta

bantu aku untuk membersihkan jalan ini
dari keladak2 jahiliyah yang pernah dicalit oleh mereka2 yang mempergunakan agama

bantu aku untuk hiasa jalan ini kembali
dengan kefahaman2 yang dipasak oleh Baginda Nabi satu ketika dahulu

bantu aku untuk memperluaskan lagi jalan ini
supaya lebih ramai yang akan ikut dan menyakini inilah jalan menuju Tuhan

aku tidak mampu bersendiri melakukan tugas ini
Islam bukan dibina atas dasar keindividuan
tetapi dibina apabila terjalinnya ukhwah sesama individu muslim yang faham
tugas sebenar mereka dicipta didunia

Allah..
bersihkan hatiku, duhai Yang Maha Suci

********

tangan yang  menaip lebih dekat dengan hati yang berbicara
supaya akan aku tatap lagi catatan ini
andai satu masa nanti aku terlupa
yang paling utama, segala apa yang tercatat

Moga Allah Redha

Tuesday, June 16, 2015

Dan bergetarlah jiwaku saat terbaca ayat ini

"Jika kamu (menganggap bahwa) kampung akhirat (surga) itu khusus untukmu di sisi Allah, bukan untuk orang lain, maka inginilah kematian (mu), jika kamu memang benar." (Q2:94)

Golongkan aku
Penghuni syurga Firdaus,
Syahidkan aku,
Masukkan aku ke syurgaMu tanpa dihisab ya Rabb.

Kau yang Maha Lembut
Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha penyayang

Tarik rohku dengan kelembutanMu
Tempatkan aku dengan kasihMu
Lindungi aku dari azab kubur dan azab neraka dengan sayangMu

Kau tuhanku
Aku hambaMu

:)

Bed time story- apa itu jahiliyah

Dengan nama Allah, Pemilik jari jemari aku
Salam sejahtera ke atas imamku, Muhammad saw

Umar al-khatab pernah berkata,
"Ikatan keislaman seseorang boleh diragui jika dia tidak mengenali jahiliyah."

Jahiliyah?
Apa itu jahiliyah?
Bagaimana ia berlaku?
Kenapa ia wujud?
Masih wujudkah jahiliyah dizaman serba moden ini?

Jahiliyah ada sesuatu yang menjauhkan kita dengan Tuhan yang Esa.

Segala apa bentuk perbuatan, kepercayaan, ucapan yang menjauhkan kita, menidakkan keEsaan Allah itu adalah jahiliyah.

Contoh.
Tengok drama korea. Running man. Little of superman. Maharaja lawak. Yadada yadada. Whatsoever anything that makes people forget about Allah, even just a second, it's JAHILIYAH.

Semua orang atas muka bumi ini ada jahiliyah masing2. Sama ada kita sedar atau tidak. Sama ada kita nak admit atau tidak. Sama ada kita nak ubah atau tidak. Itu adalah atas pilihan kita.

"..Sesungguhnya, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka dengan sendiri.." (Q13:11)

Allah dah beritahu. Allah dah beri jalannya. Allah dah tunjuk pun mana laluan yang betul dan mana yang salah.

Allah bagi kita choice
Untuk kita pilih laluan hidup kita
Samada berlandaskan al-quran secara total
Atau berlandaskan nafsu syaitan semata
Dan ketahuilah tiada jalan diantara keduanya

Seperti
Putih atau Hitam
Syurga atau Neraka
Benar atau Salah
Baik atau Jahat

Tiada jalan yang diantara keduanya.
Tiada jalan yang kelabu itu dalam Islam ni.

Maka kalau tak dibuang jahiliyah
Mana mungkin Islam yang kaffah tu akan tertegak?

Kalau tidak dibuang jahiliyah
Mana mungkin sifat wahan itu berhenti bermaharajalela?

Kalau tidak dibuang jahiliyah
Mana mungkin ibadah semakin bertambah khusyuk, iman semakin mantap, akhlak semakin mulia?

Macam mana nak buang jahiliyah?
Okey, sekarang.


Pekara pertama perlu buat.
Kenali jahiliyah dalam diri.
Check semua perlakuan, kepercayaan perkataan kita, mana2 yang tidak mendekatkan diri pada Allah
Itulah jahiliyah.

Dah kenal.

Start benci jahiliyah itu.
Sebab kerana jahiliyah itu kita jauh dengan Pencipta.

Buang sejauh-jauhnya dalam tempat yang busuk sehinggakan kita jijik nak kutip balik jahiliyah itu.

Mujahadah.
betul, ia tak mudah. Tapi yakinlah ia juga tak susah. Syurga itu memang untuk orang2 yang berjuang. Lawan. Yakin kuasa Allah, rahmat Allah akan bantu kita. Cinta Allah tu Maha Hebat. Mana mungkin kita nak dapatkan cinta Allah tu dengan hati kita yang terpalit dengan najis jahiliyah. 

InsyaAllah. Kita boleh. Kita umat nabi Muhammad yang gagah perkasa. Kita adalah umat yang dipilih dan terpilih. Kita kuat sebab kita ada Tuhan yang Maha Kuat. Kita bergantung pada ikatan yang kuat dengan Tuhan yang Maha Kuat. insyaAllah kita boleh buat.

"..barangsiapa yang ingkar kepada taghut (syaitan dan apa sahaja yang disembah selain Allah), dan BERIMAN KEPADA ALLAH, MAKA SESUNGGUHNYA DIA TELAH BERPEGANG KEPADA SIMPULAN TALI YANG AMAT KUAT YANG TIDAK AKAN TERPUTUS" (Q2:256)

Bertaubat.
Kalau dalam perjuangan itu kita tersungkur, maka cepat2 kita bertaubat dan minta keampunan Allah. Jangan berputus asa dengan rahmat Allah. InsyaAllah, nafsu akan jinak dengan taubat yang sering dibuat dengan rasa kehambaan dan lemahnya kita. InsyaAllah.

Aku tulis untuk peringatan diriku.
Duhai hati,cekalkan hatimu
Kau pasti diuji, maka tanamkan tauhid mu dipasak yang paling dalam.

Moga Allah redha.

Saturday, June 13, 2015

Tahniah Kak Fatin Liyana Asri

dengan nama Allah, Tuhan Pemilik Cinta

alhamdulillah, segala puji-pujian hanya untuk Allah
selawat dan salam buat imanku, Muhamad saw

alhamdulillah dan tahniah buat kakakku yang sangat comel
Kak Paten dan suaminya, Dr AF

masyaAllah, tak sangka begitu cepat masa berlalu
masih teringat saat kali pertama mengenali kak paten
hanya dari blogwalking dari satu blog ke satu blog
lalu terjumpa blog Kak Paten
masa tu Kak Paten  masih bergelar pelajar perubatan lagi
pelbagai kisah yang dikongsi

hihihi, masa sungguh telah berlalu
aku sempat  melihat perubahan Kak Paten
masa mula2 belajar pakai stoking
insyaAllah perubahan ke arah yang lebih baik
dan diredhaiNya

Alhamdulillah,
penghijrahan itu sangat diberkati
Allah melimpah berbagai nikmat
tanda rahmat dan kasih sayangNya
dikurniakan keluarga yang harmoni
kehadiran Kak Maria dan Nadrah
dan sekarang dikurniakan suami yang insyaAllah
mampu membimbing ke jalan Allah
dengan lebih dekat
dengan lebih teguh bila bersama

aku doakan segala yang terbaik untuk Kak Paten
moga2 pernikahan ini adalah penyatuan dua hati
hingga ke syurgaNya

moga kalian akan bersama-sama didunia
dan disyurgaNya kelak

moga kita berjiran di Jannahtul Firdaus
nanti bolehlah kita berkongsi banyak cerita disyurga kelak
hihihihi
insyaAllah

okey, Kak Paten
dari adikmu

ps: mungkin kita tak pernah berkenalan didunia ini,mungkin juga suatu hari nanti, tetapi barangkali mungkin kita pernah berkenalan di alam roh dan mungkin akan menjadi jiran di alam abadi yakni disyurgaNya. InsyaAllah

dan aku akan diuji..

dengan nama Allah, pemilik darah2 yang mengalir didalam tubuhku
salam sejahtera untuk imamku, Muhammad saw

alhamdulillah..
masih diberi rezeki untuk mencatitkan
sebuah hikayat lagi dilaman ini

alhamdulillah..
atas nikmat2 yang telah Allah beri
dan yang sedang Allah beri

alhamdulillah..
atas nikmat iman dan islam

alhamdulillah
atas nikmat2 kefaham ad-din

Maha suci Allah
segala puji-pujian hanya untuk Allah SWT

wallahi,
Dia sangat mencintaiku

wallahi,
Dia sangat menginginkan ku untuk berada dalam kalangan
hamba-hambaNya

wallahi,
Dia sangat mahukan ku untuk masuk ke dalam syurgaNya
disatu masa nanti
masa yang tidak lama lagi
yang bila berada didalamnya
hanya ketenangan dan perkara yang suka ria sahaja yang terdapat di dalamnya
dan tidak sesekali manusia ingin keluar darinya
itulah syurgaNya yang didalamnya mengalir
sungai2 yang indah yang tidak akan mampu dibayangkan pacaindera manusia

Maha suci Allah
meletakkan aku didalam jalan tarbiyah ini
untuk mengenal Dia
untuk mencintai Dia
untuk sentiasa on track jalan menuju ke Dia
dan syurgaNya

aku adalah hambaNya
dan Dia adalah Tuhanku

sungguh, dijalan tarbiyah ini
aku mengerti akan satu perkara
jangan pernah berhenti untuk mencari
jangan pernah berhenti untuk perbaiki diri
jangan pernah berhenti untuk merasa hinanya diri
dan jangan pernah berhenti untuk bertaubat walapun telah berkali-kali

sungguh, Islam ini adalah agama yang sentiasa memberi harapan
Allah berfirman dalam buku cintaNya al-Quran
"mintalah padaku, akan Aku kabulkan"
"Allah tempat meminta segala permintaan"

sungguh, Allah memberiku bermacam kefahaman tentang Dia,
dan tentang agama yang diredhaiNya

maka bila diberi ilmu dan kefahaman
maka akan tiba saatnya
dan aku akan diuji

diuji tentang apa yang aku fahami
diuji tentang apa yang aku imani
kerana itulah ciri2 orang mukmin
teori and praktikal adalah seiringan

kerana apa diuji?

supaya kamu digolongkan sebagai orang2 yang bertaqwa

insyaAllah
berjuanglah, mujahidah Allah.
kerana syurga itu adalah untuk orang yang berjuang
yakni berjuang mencapai redha Allah

moga Allah redha

Thursday, June 11, 2015

Terbang tunduk Fynn Jamal

dengan nama Allah, tuhanku

terbang tunduk
sebuah lagu yang sangat menginspirasikan
aku tujukan lagu ini
untuk diriku yang kini dan masa hadapan
agar jangan pernah takut untuk 
terbang tinggi

tetapi sentiasa juga
pasakkan dalam dada
sedalam-dalamnya akan satu perkara
setinggi mana kau terbang
jangan sesekali kau lupa
akan SIAPA yang buat kau
----untuk terbang tinggi





Tuesday, June 9, 2015

engineering untuk akhirat?

pernah je rasa nak give up
rasaaa penat sangat
bila aku mengadu

"engineering ni nak bunuh aku ke?"

"aku dah tak laratlaa"

"aku tak faham apa yang disumbat dalam kepala otak aku ni"

"aku nak buat sesuatu yang aku nampak hasilnya"

"aku nak belajar something yang aku boleh apply terus dalam kehidupan seharian"

"aku stress sangat, tolonglah aku nak quit study"

"sistem universiti ini membunuh aku, aku tak larat, lepas kuliah, quiz, lepastu test yang tak sudah2 kuliah balik, test lagi, lepas tu final.. apa nie?? engineering..kau menyakitkan aku"

yadada..yadada...

sigh

sobs

sigh

sobs

aku tak tahu untuk kali ke berapa aku berperasaan sebegini
aku rasa loser sangat sebab aku senang sangat rasa down

walhal, aku tahu, aku sedar,
aku amik engineering ni adalah atas kemahuan aku sendiri
tiada siapa yang paksa

walhal, aku sedar, aku faham
keberadaan aku disini adalah diatas kehendak-Nya
dia nak mempertemuan aku dengan tarbiyah-Nya

walhal, aku faham, aku mengerti
aku dilahirkan dimuka bumi ini memang untuk bersusah-susah
kerana aku adalah ABID dan KHALIFAH

dua tugas yang tak mudah
berat untuk dipikul
sehinggakan gunung ganang bisa hancur jika tanggungjawab ini diberi pada mereka

Allahu rabbi,
kuatkan aku ya Allah..

"Allah tidak akan membebani hambaNya melebih kemampuannya"

duhai Aini
bergembira Allah memilih untuk untuk belajar engineering
kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat mu

hakikatnya, engineering banyak mengajar aku
erti kebergantungan pada yang abadi
yea, DIA..
bergantung pada DIA
yang MAHA BIJAKSANA
yang MAHA PERKASA
yang MAHA TELITI
yang MAHA KAYA
yang MAHA ESA

kerana aku bukan pelajar pandai semula jadi.
aku diberi peluang Allah untuk berada disini
peluang yang bukan semua orang boleh dapat
peluang yang mungkin ada orang bermati-matian inginkan

Allah..
bersyukurlah duhai hati

hmmmm
Allah, tabahkan aku..
golongkan sebagai hambaMu yang bertakwa dan sentiasa bertasbih memuji Mu

duhai engineering,
I know you're easy
so, be easy on me

dengan nama Allah, pemilik kekuatanku

Monday, June 8, 2015

Bila iman kita lapar

dengan nama Allah, pemilik hati aku..

pernah tak rasa,
ada satu masa tu kau rasa lost
rasa macam ada something tak kena
rasa macam hati ni kosong sangat
otak jangan katalah
asyik dok merawang entah kemana
nak study, takde mood
nak makan, rasa malas'
buat tu tak kena
buat ni tak kena
dah cari macam2 benda untuk diisi kekosongan dalam hati
tengok movie, sampai bermarathon
tengok kpop, entah berapa episod
tapi still rasa
KOSONG

pernah tak rasa?

hmmmmm..
ketahuilah..
kosong itu adalah apabila iman kita sedang kelaparan
kalau perut kita rasa lapar
tekak terasa kering
perut mula keroncong
senang kata macam2 sign lah mucul bila perut terasa lapar

tapi,
kalau iman terasa lapar..
ia juga punya simptom..
simptomnya, yang kosong itulah
rasa resah tu
rasa lost tu
rasaa kehilangan yang kita pun tak pasti tu

hmm, cuba kalau bila perut kita lapar..
lapar yang sangat ni..
tapi, tanpa kita sedar
kita silap masukkan makanan yang tidak sepatutnya dalam perut
apa akan jadi?
sakit perut?
cirit birit?
muntah-muntah?

dahlah lapar
bila makan salah makan pulak
maka perut yang sakit kerana lapar tadi
bertambah sakit kerana kesilapan kita bagi makanan yang salah pada perut

begitu jugalah
iman kita..
bila iman kita lapar,
kemudian kita salah beri makanan yang betul
maka, bertambah parahlah sakit iman kita tu

iman ni, sama macam perut (jasad) kita
ia perlukan makanan
macam jasad kita
jasad kita perlukan makanan yang elok2, yang bagus2..
sama jugalah macam iman..

jadi untuk buang dan elak rasa kosong tu,
rasa lost tu,
rasa yang tidak tenang tu,
maka harus kita sentiasa beri makan pada iman kita
seperti mana kita beri pada jasad
insyaAllah, segalanya akan jadi lebih baik..

baik makan yang diberi
maka baiklah iman kita nanti
 :-)

moga Allah rahmati kita

Verily, in the remembrance of Allah do hearts find peace. (13:28)

Wednesday, June 3, 2015

Baiknya Allah

Dengan nama Allah tuhanku..
:-)

Aku nak cerita hari tu aku teringin sangat nak beli jubah hitam. Teringin sangat2 sampai scroll IG untuk cari abaya. Ada je yang berkenan tapi tak mampu nak beli. Sebab fikirkan duit tu ada untuk kepentingan lain. So, aku just scroll2 je. Agak seminggu laa aku dok teringinkan tu.

Alhamdulillah, tanpa disangka. Allah bagi aku jubah hitam dengan cari yang aku tak sangka langsung. Kawan aku yang baru balik jordan hadiahkan aku abaya hitam yang sangat cantik! Subahanallah. Subahanallah. Subahanallah.

"Maka nikmat tuhan mu yang manakah yang kamu mahu dustakan?"

Terima kasih, ya Allah.
Aku mahu beli tapi Kau kasi hanya Free.
Alhamdulillah.
Baiknya Allah tu, selalu je kabulkan doa2 hamba Dia. Walaupan ianya hanya bisikan hati sahaja.

Terima kasih, Allah.
Sayang Allah.

”…Dia akan Mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. dan Barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah Mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” (QS. Ath-Thalaq: 2-3)

Friday, May 22, 2015

Cita-citaku kini syahid dijalanNya

Dengan nama Allah, Rabbku

teringat masa zaman sekolah rendah dulu
terutama setiap kali sesi persekolahan baru bermula
mesti akan hadir soalan seperti
"okey, murid2 hari ini cikgu nak kamu semua perkenalkan diri dan beritahu apa cita-cita kamu"
lepastu, semua murid akan bangun seorang demi seorang
memperkenalkan diri dan beritahu cita-cita masing-masing.

masa tu semua innocent sangat2
doktor, guru, polis, bomba, jurutera..
jawapan klishe
masa tu tak mengerti pun apa tujuan hidup kat dunia ni
so, cita-cita tak besar mana
macam aku sendiri

dulu pernah bercita-cita nak jadi juruterbang, doktor, arkitek dan sekarang sedang sambung kejuruteraan elektrik, yang hakikatnya aku sendiri belum tahu akan end-up sebagai apa dan apa yang akan berlaku selepas ini.

huhuhu.

cita-cita aku terlalu banyak,
dan kalau boleh aku nak realisasikan semua cita-cita aku
tapi, setelah mengenal terbiyah aku sedar..

sebenarnya, hidup ini bukan sekadar mengejar cita-cita pekerjaan
yakni cita-cita duniawi
yang pada permulaannya memerlukan kesungguhan
yang pada perengahannya memenatkan
yang pada pengakhirannya penyesalan

*sigh*

hidup ini adalah untuk mengejar cita-cita yang abadi (kekal)
yakni cita-cita untuk berada disyurga FirdausNya

setelah sekian lama,
setalah aku berada dalam tarbiyahNya
aku menyedari
hakikat tugas sebenar aku
hakikat cita-cita yang harus aku kejari
cita-cita yang dimana
permulaannya kesungguhan
pertengahannya keghairahan
perngakhirnnya kemenangan, ketenangan, kegembiraan dan rehat yang kekal abadi

sebab itu hdup didunia ini sementara
sekejap je Allah nak uji kita
sekejap je Allah nak test kehambaan kita
bagi yang bersabar, maka syurga tempatnya
bagi yang tidak bersabar, maka amat rugilah dia
Allah nak uji sekejap,
dan sekejap itu yang menentukan tempat pengakhiran kita di alam yang kekal abadi nanti

Allah...

bersabarlah duhai hati
tetaplah dijalan ini
kerana inilah jalan menuju ke tempat rehat mu

dunia ini memang selalu mengecewakan mu
dunia ini memang selalu menyakiti hati mu
dunia ini memang selalu memenatkan tubuh mu
dunia ini memang selalu merendah-rendahkan usaha mu
dunia ini memang selalu mengejek akan penghijrahan mu

tetapi, ia cuma sementara
Allah hanya mahu menguji kesabaran mu
maka sabarlah,
dan ikhlaslah dalam bersabar

sedikit sahaja masanya lagi
lepas ni rehat yea :-)

hadiah buat kalian 20:41

jalan lupa cari tau, dalam al-quran :-)

Saturday, May 16, 2015

A little step (business)

Bismillah,

Sekarang ni aku ada buat bisness online kat instagram (@shoppestuff), dan aku baru niaga kecil2lan roti yang dibuat oleh kak saudara aku kat JB ni.. aku panggil kak enon. InsyaAllah, niatnya nak bagi orang makan. Yang biasanya lapar tengah2 malam ni kan.

Moga usaha kecil ni diberkati. Hihihi. InsyaAllah. Fighting!

Friday, May 15, 2015

Dewasa

Sebulan ini,
Banyak perkara yang berlaku
Banyak perubahan yang tercipta dan dicipta

Tuhan telah banyak membantu aku
Dia mengutip aku dari lumpuh jahiliyyah
Mencuci aku dari segala kekotoran
Menyental segala daki2 yang melekat
Membilas segala sisa yang belum tertanggal
Mengibas segala debu2 yang masih membalut diri

Allah, tuhanku yang maha pengasih
Dia sayang aku
Dia mahukan aku
Si pendosa yang tak pernah lekang dari membuat dosa

Dia tunjukkan aku jalan
Dia tuntuni setiap langkah aku
Bila mana aku mahu tersalah langkah lalu jatuh tersungkur
Dia jualah yang menghulurkan tangan rahmatNya untuk bangkitkan aku

Allah
Sayangnya Dia padaku

Bantulah aju Tuhan untuk mencapai redhaMu.

Monday, April 27, 2015

Anehnya Tuhan

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Dunia ini terlalu durjana padaku..

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Untuk mengalah berputus asa..

Pernah satu ketika,
Aku merasa,
Aku tak punya segala apa yang aku inginkan...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Akulah yang tuhan sengaja susah-susahkan...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Tiada wang yang cukup untuk aku berbelanja...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Cukuplah, aku dah penat. Aku dah mengalah. Aku dah putus asa.

Tapi.....

Anehnya Tuhan,
Dia tetap memanggilku

Anehnya Tuhan,
Dia tetap mahukanku

Anehnya Tuhan,
Dia tetap kutip aku

Anehnya Tuhan
Dia tetap nafaskan aku

Anehnya Tuhan
Dia tetap beri harapan padaku

Anehnya Tuhan
Dia tetap aturkan untukku rezeki yang tidak pernah aku sangka2 hadir

Anehnya Tuhan
Dia tak pernah cukup,
Untuk uji
Untuk aku tahu
Untuk aku menyakini
Setiap kesusuhan itu akan hadir kesenangan dipenghujungnya.

Anehnya Tuhan
Masih mahukan ku
Meskipun aku sering "merasa2"
Menyangka-nyaka
Yang tidak2 tentang Dia

Anehnya Tuhan
Kerana jahatnya aku
Masih dibalas dengan BAIKNYA Dia.

Terima Kasih Tuhan
Untuk setiap rezeki yang tidak pernah mampu aku hitungi. Segala puji untuk Allah.

Wednesday, April 15, 2015

Aaa, kucingku 2

Aaa, dimanakah kau sayang..
Kakakmu merinduimu

Aku lemah....
Sayang...
Aku mahu berjumpa denganmu
Walau hanya secuma

Kakakmu sangat merinduimu
Sayang..

Dengarkanlah tangisan hiba kakakmu ini

Huh
Redhakah aku akan pemergian dia?

Ya Allah
Aku lemah...
Kuatkan aku..

Sayang.....

Monday, April 13, 2015

Aaa, kucingku

Ingatkah kali pertama kita berjumpa?
Masa tu, lebih kurang 4 tahun yang lalu. Aaa dulu hadir 5 beradik, tapi hanya Aaa sahaja yang bertahan untuk hidup.

Aaa hadir untuk mengubati rindu kami pada App. App yang telah pergi meninggalkan kami. App tu kucing pertama kami.

Aaa hadir membawa sinar harapan baru buat kami. Banyak yang persis antara Aaa dan App.

Warna bulu
Ekor panjang
Baik
Dengar kata
Cuma yang beza
App dulu lincah, suka bermain.
Aaa pendiam dan lebih suka mendengar dan memerhati.

Tapi, akak tak pernah membezakan Aaa dan App. Akak sayang dua2 sama. Sebab itu nama kalian pun hampir sama.

App sudah pergi meninggalkan kami.
Kami sedih
Kami hiba

Tapi, ketika hadirnya Aaa
Kami sudah redha akan kepergian App

Kami sayang Aaa
Akak sayang Aaa
Akak cintakan Aaa
Kita satu family kan sayang..

Aaa, sejak dua hari yang lalu
Sebelum akak pulang ke sini
Akak tahu Aaa sedang sakit.
Akak nampak sayang..
Akak turut rasa kesakitan itu..
Akak tahu Aaa sedang berjuangkan sesuatu
Akak tahu Aaa nak beritahu kami sesuatu..
.
...
....

Aaa sayang..
Pagi tadi,
Ibu kata Aaa tak ada kat rumah
Aaa pergi mana sayang?
Aaa, kan belum sihat?

Pulanglah sayang..
Ibu tunggu tu..
Sayang mahu ke mana?
Sayang belum sihat lagi, bukan?
Sayang rehatlah dirumah..

Aaa, akak rindu Aaa..
Akak doa Aaa tidak apa2..
Pulanglah sayang.............

Aaa janji dengan akak kan, untuk tunggu akak pulang semula?
Aaa janji untuk tunggu akak, bukan?
Aaa janji, bukan?
Aaa?

Sayang, akak..
Sayang, akak..
Sumpah sayang akak rasa lemah sekarang ni. Akak menangis dari tadi. Akak tak tahu kenapa..
Sayang, Akak, nak Aaa elok2 saja.

Sayang, akak..
Janganlah pergi dulu..
Akak belum puas lagi bersama sayang
Akak rasa akak banyak buat salah dengan sayang..

Sayang, akak..
4 tahun sayang..
Bukan suatu masa yang singkat..
Akak juga tahu 4 tahun itu macam2 dugaan yang Aaa alami..

Aaa, sayang akak..
Pulanglah yea..
Akak tak puas lagi bersama mu sayang
Sayang..
Dengarlah tangisan kakak mu ini..
:'(

12/4/2015

Friday, April 10, 2015

Muslimah in the making

Hidupkan aku..
Bangkitkan aku..
Matikan aku..
Dalam beriman kepadaMu..
I dont know what will happen next
I dont know who will come in in my life soon
I dont know where will I be placed another sometime
But, I hope anything happen in future
I will be Your good slave,
A good caliph,
A good daughter,
A good human being,
A good wife,
A good mother,
InsyaAllah..
Izinkan aku, Allah..
ME

Thursday, April 9, 2015

Cita-cita aku dulu

Hai, assalamualaikum!
Selamat malam!

Ngeee. Dah lama tak update cerita kat belog tersayang ni kan.. Rindu gedebam gedebum rasanya.. hehe..

Dulu aku bercita-cita nak jadi pilot. Sebab aku suka travel dan aku suka berada diatas awan. Rasa bebas tahuu. Tapi, disebabkan cita2 yang tak kesampaian. Aku pun verangan nak pasang angan2 kahwin dengan pilot.

Ceh! Pinggang tak seramping pramugari ada hangan nak kan pilot yang kacak lagi berseri. Maap maap.

Tapi tu hangan2 mak jemah je. Well, jodoh tu. Takde sapa yang tahu. Kecuali yang Menciptakanya. Kadang2 kita bercinta bagai nak rak dengan orang tu, tapi endingnya kita dengan orang lain. Tambah pula, yang kita tak kenal. Tambah pula dia seorang juruterbang. Tambah pula kacak dan berseri. Tambah pula kau dah mula lagi inchi Aini. Keh keh keh.

Alahai. Rindulah pada bakal suami. Tazabar rasanya nak berjumpa. Nak tepuk2 muka dia. Walaupun sebenarnya tak tahu siapa gerangannya. Kih kih kih.

Well, while some girls are busy looking for a rich husband, I am busy trying to be a rich wife.

Chow
Me
Muah ciked
Keh keh keh.

Thursday, March 12, 2015

Operandi Kurus Kak Aeny

Salam & Hai!

perghhh, dah lama tak berblogging. Apa kau sudah lupa blog kau, wahai Sabariah!!
haha.. Maaf ya buk, guwe busy bangat deh.. Guwe ini lagian...

*bersambung episode seterusnya....*

Disebabkan lama tak update entri baru, so hari ni, aku nak citer sikit laa kenapa tajuk entri aku tu bajet2 retis.. ahah..

tpi, macam malas nak taip panjang2 sebab jap lagi ada kelas
so, I make it fast
okey
aku tengah menjalankan satu misi
yang melibatkan hidup dan mati seseorang
acehehe,
okey tak..
alaaa korang ni,
dari tajuk entri dah tahukan apa yang aku sedang buat

just so you know,
I AM HEADING TO GET MY WEIGHT BACK!
huhahuhahuha

okey
bye
wish me success!
love you
yes
i know
you love me too
okey dah
aini
berhenti
sekarang
jugak!

ME

Sunday, February 8, 2015

GA by @shoppestuff


Salam and greetings to all!

Hari ini admin ada berita gembira, terbaik, termantap dan termasyuk untuk anda semuaaaa!! Di sebabkan admin sangatlah bermurah hati, admin ingin mengadakan GIVEAWAY untuk anda2 semuaaaa!! Yeayyy!!!!

 Dan hadiahnya, of course laa pasti yang terbaikk punya.. Nak tahu?? Hmm, clue nya.. mungkin dari Korea, mungkin juga barangan Malaysia. Haaa, membantu tak? Heheh Yang pasti ianya adalah istemewa!!! So, cara nak memenangi hadiah yang bertuah ini adalah teramatlah mudah!! 

Kalian ada 2 pilihan

1) Follow ig @shoppestuff. Kemudian, Re-post gambar ini dan tag ig @shoppestuff. Kemudian lengkapkan ayat "Saya ingin memenangi GA dari @shoppestuff kerana..." 

*kasi goreng kaw2 ayat. Tapi, jangan sampai terhangit. Ayat yang paling menarik dan sempoi akan dipilih*

2) Follow ig @shoppestuff. Kemudian, tag seramai yang mungkin kawan2 anda di post ini. Tag yang terbanyak akan dipilih sebagai pemenang. 

*markah bonus akan diberi kepada mereka yang sudi membuat kedua-dua pilihan diatas*

Maklumat lanjut di instagram @shoppestuff. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Tarikh tamat, admin akan umumkan nanti. Go go go!!

Blood transfusion || Diary note

Assalamualaikum!

Recent friday,
my mother was admitted to Hospital Serdang
caused by Anemia

I don't know what the exactly type of illness
but she needed a blood transfusion
2 bags fulled with an oxygenated AB positive blood
already transmitted into her blood vessel and diffused throughout her body

so, as a daughter
I'd to be by her side
from the very beginning she'd admitted until she discharged

alhamdulillah,
she is mentally and physically stable now
she have had great meal tonight
and I felt so relief

two nights in ward
My complicated unspoken mind was wandering around along corridor in ward 6B
suddenly
from my sorrow side
I had felt someone was standing behind me, literally
I could feel his silent breath
his warm eyes stared on my back
his cold-yet-cool heart like wanting me to cuddle his waist
to mend his broken heart

but when I over-looked around
no one was there

two night I had this thought
I knew
somehow in any way
he still has some space in my heart
as he always has it

huh
maybe my brain has been working too hard, lately
it needs some enough rest
anyways, I'm glad my mother is quite okey now
that's all I need
else, let Allah do the rest

ME


Wednesday, February 4, 2015

The making of Kampungku || Dairy note

Salam

Selamat Sore semua!
Ini bukan blog indonesia yea.

Okey, basically, segmen "DAIRY NOTE"
aku akan cerita apa yang aku buat kebelakangan ni
lebih kurang macam update terbaru laa

selain dari business online,
aku juga buat video (Short Film)
okey, satgi aku lampirkan antara video2 noob aku kat entri ini

atau kalau korang nak tengok semua video2 yang aku pernah buat
boleh pergi kat Youtube, then search Aini Shahroni
taapi, tak banyak lagi

aku masih belajar dalam pembikinan videorgrafi ni
honestly, aku tak ada pun ambil mana2 kelas
untuk buat video ni

tapi sebab aku minat
dan aku pun pernah story kat entri sebelum2 ni
aku ada sejenis penyakit
yakni I have great attachment toward some kind of memories
yang kadang2 aku tak sanggup nak lepaskan

so, aku buat video
untuk aku simpan daan tak lupakan memori2 yang aku pernah create dulu

mula2 dulu,
aku suka compile gambar2 lama aku
aku suka ambil gambar,
dan gambar yang aku ada terlalu banyak
disebabkan aku takut terhilang atau terdelete gambar2 yang aku pernah ambil
so, aku compilekan dan jadikan satu video
and, dari situlah terlahirnya nak buat short filem tu..


hehehe..
okey yang sebenarnya aku nak cerita
dua hari yang lepas aku baru habis shooting
untuk short filem terbaru aku
video ni adalah untuk competition
insyaAllah, doakanlah, moga2 ada rezeki untuk menang


sekitar hari pengambaran
"KampungKu"





terima kasih untuk pelakon2 yang sporting
moga2 dapat bekerja sama lagi
hehehe

okey, aku akhiri entri ni
dengan video yang aku arah dan edit
video ini aku buat untuk Jawatankuasa Kolej Tuanku Canselor
semperna pelantikan diaorang
so, pelakonnya ada Jawatankuasa itu sendiri
moga terhibur!

Friday, January 30, 2015

Grand Opening @shoppestuff

Assalamualaikum semua!

okey, hari ini aku ada berita gembira untuk kalian
yeaay!!

Officially, hari ini adalah Grand Opening @shoppestuff 
my online business
puii, jet2 dah ada butik kata ko!!
hahaha
tak apalah nak berangan dulu2.
ngehehehe..

ahaaa!
apa yang berita gembiranya..
insyaAllah aku akan adakan giveaway untuk insan2 yang bertuah
and of course, hadiahnya adalah barang2 dari online shop aku

first of all,
korang semua ada Instagram kan?
okey, korang kena follow @shoppestuff
sebab itu medium yang paling pantas aku dengan korang
semua benda aku akan update kat situ..

pasal stock baru, sales gempak2, giveaway dan macam2 lagi.

follow instagram @shoppestuff @shoppestuff @shoppestuff
tauuuu



by the way, @shoppestuff juga ada facebook
kat situ pun aku akan update stock2..



apa tunggu lagi???
dah follow?
dah usha?
ada yang dah berkenan??
hehe
cepat2 grab item faavourite korang sebelum orang lain rembat

owh yea, aku juga ada buat perkhimatan

DELIVERY BELOVED

apakah itu??

Delivery beloved ini adalah perkhimatan penghiasan untuk hadiah..
maklumat lanjut semua di INSTAGRAM @shoppestuff


okey, thank you for reading!
selamat maju jaya semua
doakan aku yea :)

ME

Tuesday, January 27, 2015

My great attachment

aku rasa semua orang ada kisah silam yang tersendiri

yang pahit-pahit
yang hodoh-hodoh
yang teruk-teruk
yang jelek-jelek

yang manis
yang bahagia
yang indah
yang cantik

yang tak akan dilupakan
yang sengaja dibuat-buat lupa
yang mungkin sudah terlupa

kan?

aku
yang paling lemah
--I have a very great attachment toward any kind of memories

sebab aku senang terasa
sebab aku susah nak move on
sebab aku tak boleh nak lupakan
sebab aku lebih suka sendiri

it is because of my weakness
aku bukan tak nak
aku tak boleh

bukan aku tak cuba
aku sedang cuba but no resullt to be seen

dont force me
just give me some space
maybe one month, maybe one year, maybe..
huh

i dont know..
don't bother about me

nak kata "AKU DAH MOVE ON"
sumpah memang senang
but to live in that kind of life
wallahi, tersungkuh berkali-kali

those person who I ever love
they died lively in my memories


by the way, thank you for your understanding
ME


new header, new url blog

hai!

I got two new things here in my sweetie blog!
yeayyy..

my new header and new url blog
yeayy
hooyeayy
*joget2 sin chan*

macam budak kecik tomei tomei je.
haha.

my ex url blog nurainishahroni.blogspot.com
my new url blog diary-from-heaven.blogspot.com


my header from this..




to this...



edit pakai pixlr dan sedikit kesabaran,
selamat mencuba bagi yang nak mecuba..

ME

Friday, January 23, 2015

Our own story

I have done watching Triumph In The Skies 2,
41 episodes

I dont know how to put in words
about my feelings now

this drama was so inspired me a lot,
yea, I cried
it was a really something
huhu

I am feeling blessed
I learnt so much things from this drama

courage, team-work, self-confidence, respect, appreciate, let the past be a past and MOVE ON

dont make something for others
be yourself and find your own style

yeah

dream maybe just a dream
but no one has said dream never will come true, right?

if there're passionate, concentration, responsible and confidence
nothing can beat it, am I right?

do zhe, Captain Tong!
do zhe, everyone who roles the drama triumph in the skies 1 & 2

now, i am really want to fly high and never will look back!

ME


Tuesday, January 20, 2015

12 tahun yang lalu

TRIUMPH IN THE SKIES

my very first love,
the day, I started love plane, aviation, crew cabin n even pilot!!
just because after I watched this drama..

12 years back you know
when I was in standard two!
waoh!! how time flies so fast

i just couldn't imagine how old I am  now!
:(

but, along the 12 years
I already forget my dream
the moment I love so much sky and I really want to travel over the world

huh!
what a pondering journey?
*idk the correct adjective i used*

ps: who care meh?

let me story, how I mean to found with this drama again
last Tuesday, I went to cinema with my buddy and before the movie started
there were some a very long and quite annoying ads before the movie began
but, suddenly my ear caught a very familiar song,
the song I missed long long time ago,

I almost cried okey!!

and it was the song of  my favourite drama
TRIUMPH IN THE SKIES

the drama that build my dream back then,
but I already forget due to urmmm huhhhh I dont know.

but, now I am really glad, Ive found it back..
though, maybe I couldnt manage to fulfill my dream,
to become a pilot
-my first ambition when I was kid
it's okey!

Allah has planned something wonderful ahead for me, yea?
I still love sky and to travel over the world is still my dream of dreams!
insyaAllah!

I already downloaded the dramas..
it has already two seasons
and insyaAllah, in February there will be coming up TRIUMPH IN THE SKIES MOVIE!

HOOYEEH!!!

for sure, I will watch it!

okey, baii!!


Wednesday, January 14, 2015

Kenapa nak kenal Tuhan? || Surat untuk Tuhan #2

"Kenapa nak kenal Tuhan?"


mungkin itu persoalan yang pernah terlintas difikiran kau,
mungkin itu persoalan yang pernah kau tanya pada murobi mu,
mungkin itu persoalan yang belum pernah terjawab,
mungkin itu juga persoalan yang tak pernah wujud dalam diri kau..


aku
pernah menanyakan
pernah mempersoalkan
apakah perlu aku mengenal Tuhan
apakah perlu aku mengenal sesuatu yang tak boleh langsung dilihat dengan mata
apakah perlu aku mengikut perintah pada sesuatu yang aku sendiri tak boleh sentuh
apakah perlu aku patuh pada sesuatu yang aku tak dengar suaranya, amarahnya?


lama...
aku berteleku diam
diam..
diam..

lama..
barangkali menunggu jawapan dari langit

lama..
barangkali menanti jelmaan yang bakal menyakinkan hati

lama..
sunyi..
diam membisu..

Dan sungguh , akan Kami isikan neraka jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia. Mereka memiliki hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah (signs of Allah), dan mereka memiliki mata tetap tidak digunakannya untuk melihat ayat-ayat Allah dan mereka memiliki telinga tetapi tidak digunakannya untuk mendengar ayat-ayat Allah. Mereka seperti haiwan ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lengah. Dari surah Al-A’raf, ayat 179

tersentap!

Aku memiliki hati
Aku memiliki mata
Aku memiliki telinga


itu jawapannya.

apakah aku sudah gunakan sepenuhnya?

jika ya, barangkali persoalan "kenapa nak kenal Tuhan?"
sudah terjawab.

Tuhan itulah yang terpaling cintakan aku,
Tuhan itulah yang terpaling pedulikan aku,
Tuhan itulah yang selalu tarik aku bila terlihat aku mula menyimpang dari jalanNya
Tuhan itulah yang terpaling mahu dengar keluh kesah aku TIAP-TIAP masa
Tuhan itulah yang selalu beri jalan, tunjuk jalan, buka jalan untuk aku SETIAP masa
Dia jualah yang beri apa yang AKU PERLUKAN
sebab dia tahu apa yang AKU MAHU selalunya bukan yang terbaik di sisi Dia.

tiada sembahan melainkan ALLAH.

me

Tuesday, January 13, 2015

Mask || ShoppeStuff

Bismillah,

assalamualaikum..

maafkan aku sebab update entri memalam cenggini. Tapi aku ada berita baik dan sihat nak share.

Sekarang ni aku jual mask import dari korea. Ulang suaraa Korea. YEAYYY!! sesiapa yang memang gilerkan barang korea dan suka jaga kecantikan muka. Korang sangat dihargai untuk beli produk ni. Serius aku dah try, rasanya macam princess tauu. Hehe. 


Untuk kelembapan kulit.

Cara pemakaian: Bersihkan muka. Tepek mask kat muka. Biarkan selama 15 minit. Tanggalkan.
Kesan : muka akan rasa lebih anjal selepas memakai mask ni

Untuk kulit yang bermasalah.

Cara pemakaian: Bersihkan muka. Tepek mask kat muka. Biarkan selama 15 minit. Tanggalkan.
Kesan : muka akan rasa lebih segar selepas memakai mask ni

Untuk kecerahan

Cara pemakaian: Bersihkan muka. Tepek mask kat muka. Biarkan selama 15 minit. Tanggalkan.
Kesan : muka akan rasa lebih cerah selepas memakai mask ni secara konsisten selama seminggu.



so far, ini je yang aku mampu describe. Untuk tahu lebih lanjut follow instashop : @shoppestuff 
segala detail ada disana. nak Q&A pun insyaAllah boleh. Harga pun aku dah letak.

1 PIECE - RM 6
2 PIECES - RM 11

tidak termasuk postage.
kalau beli lebih, harga insyaAllah boleh nego :-)

nantikan aku nak buat GIVEWAY tahun baru.

follow instashop : @shoppestuff @shoppestuff @shoppestuff


Tuesday, January 6, 2015

Bulatan Bidadari Syurga

Bismillahirahmanirahim,

astagfirullah, astagfirullah, astagfirullah..

aku nak share sesuatu yang istimewa kat korang.
hmm, maybe..

kenapa istimewa..
sebab "sesuatu" ni adalah benda yang boleh buat aku bahagia
--spiritually, inner and outer..
Alhamdulillah.

so here,






people called it, Usrah.
but we named it, Bulatan Bidadari Syurga.

Naqibah kami, Kak Wani yang cantik, yang baik dan yang sweet.
hihihi

Alhamdulillah.
I learn a lot from this beautiful fellas
so many Tarbiyah (didikan dari Allah)
---directly and indirectly

Betul!!
Tarbiyah dari Allah tu bukannya sesenang boleh dapat
---kita kena cari

ke aku je yang payah nak dapat?
hmm.

it's kinda 
"Duduk sebentar dan beriman sejenak"

hmm..
jujur bagi aku,
untuk mencintai Tuhan itu tidaklah mudah
untuk mencintai Tuhan tanpa mengharapkan balasan apa sekalipun itu tidaklah mudah
untuk mencintai Tuhan tanpa mengharapkan balasan dan sentiasa istiqamah adalah terpaling tidak mudah

tapi,
Tuhan itu bukanlah nak lihat pada hasilnya
kerana hasil itu sendiri sudah Dia tetapkan

Tuhan itu lihat pada usaha,
usaha aku untuk mencuba,
walau sesusah mana
walau sesakit apa
walau sesukar bagaimana

usaha mencuba dan terus mencuba
jangan berhenti
jangan mengalah
sebab syurga tu adalah untuk perjuang
pendosa yang berjuang menyucikan diri


ME

Saturday, January 3, 2015

Gloria Jean's Coffee || Eat and Sit

Salam and greetings to all

Hai, awak-awak semua! Aku nak beritahu tempat favourite aku bila lepak sengsorang. Aku tak pasti korang pernah pergi atau tak, tapi aku rasa tempat ni famous je. I mean dikenali la.

So, here.



kenapa aku suka lepak kat sini?

sebab tempat dan suasana kat sini sangat-sangat relax. Sangat ngam dengan jiwa aku yang suka tempat-tempat tenang, ditambah pula dengan bau cafe tu. perghhhh!! Masyukkk. Hahaha. Favourite coffee aku, Creme brulee n capuccino. Sedapnya tak payah nak ceritalah.

Gloria Jean's yang selalu aku pergi ada kat Bangi Gateway, serius dekat dengan rumah aku. Hari-hari boleh pergi. Haha.

Sebenarnya rindu nak lepak situ lagi, sejak duduk kat UTM ni dah lama aku tak pergi lepak kat Gloria Jean's.. Aku ada cari juga cawangan diaorang kat sini tapi belum jumpa lagi. Hurm, tak sabar nak balik bangi.

huarghh!!

okey, then.

ME

ps: doakan aku nak exam paper core esok. moga2 tuhan perkenankan. Daa~~~