My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Wednesday, December 31, 2014

Tuesday, December 30, 2014

Surat buat Tuhan #1

Berbeza

aku kira hidup disini sangat berbeza, hmm.. jujur lain, aku.. hmm.. tak tahulah nak gambarkan macam mana.. aku terasa jauh, aku terasa sangat jauh dengan diri aku yang sebenar.. diri aku yang ingin dekat dengan tuhan.. aku riuh diluar tpi sunyi di dalam..

hmm..

Berubah

aku kira aku sudah berubah, hmm.. aku tak pasti adakah sisi yang aku lihat sekarang ini adalah sisi yang sebenar aku.. hmm, aku tak pasti perubahan ini menjadikan aku lebih baik di mata tuhan..

hmm..

aku tak reti nak mengadu seperti dahulu,
yang tahu rindukan Sang Perindu,
yang paling kurang riuhnya,
yang paling banyak zikir fikirnya..

aku rindu aku yang dulu,
biarlah dipandang lemah,
tapi tali aku dengan tuhan
tiada siapa yang tahu
eratnya


tuhan,
apakah salah aku pinta
aku yang dahulu
sedangkan malunya aku jua yang memohon
aku yang sekarang

tuhan,
tali aku dengan Mu
semakin longgar..
aku takut..
ia akan terlerai tanpa aku sedari..

tuhan,
bawa aku kembali
dekat ke dada rahmatMu
dekat ke dalam pelukan kasihMu

tuhan,
aku utuskan surat ini buatMu
tanda aku tidak mahu
untuk terus terusan jauh dari Mu
gelap sungguh malam ku tanpa cahaya Mu
suram sungguh pagi ku tanpa kicauan rahmat kasihMu

tuhan.....



Saturday, December 27, 2014

usah mencintai sesuatu


"jangan pernah mengaku kau mencintai sesuatu sedang ia tidak
dan jangan pernah mengaku kau membenci sesuatu sedangkan ia tidak"

huh.
paling sukar untuk fahami
situasi apa yang sedang berlaku ini

aku tak mampu katakan iya
apatah lagi tidak

barangkali,
aku dah serik,
aku dah malas,
aku dah penat,

aku tidak mahu untuk menjaga hati sesiapa
sebab aku takut, aku yang akan lebih terluka

aku tidak secekal yang di-onarkan,
aku menangis kuat, melalak deras

andai aku tolak,
andai aku tidak melayan
hati2 yang inginkan perhatian

aku mahu kau tahu
aku takut..

aku takut,
aku tersungkur,
entah kali keberapa
entah bangun semula ke tidak

ME


Friday, December 19, 2014

langkah


jauhkan langkah aku dari kamu..

dekatkan langkah aku pada Tuhanku..

dan jangan biar aku menoleh kembali..
kuatkan aku walau sesukar mana..
tegakkan aku walau sesakit apa..

kerana..

aku sudah tidak perlu sebab untuk terus menunggu mu lagi
terima kasih

ME

*Jumaat ini adalah permulaan baru aku disini*

Tuesday, December 16, 2014

Merindukanmu







aku..
tak tahu..

aku
tak mahu tahu..

sebab
aku takut
apa yang aku tak tahu itu
adalah perasaan aku


merindukanmu


ME

Friday, December 12, 2014

Nikon D5300

DSLR Nikon D5300

cita2 atau angan2 palsu?




hmm. 
doakan aku dapat ni sebijik. 
okey, maybe tak dapat yang jatuh dari langit.. 
aku harap,
one fine sunny day
aku mampu beli sebijik.. Nak weh!!


ergh..
hari ini aku edit lagu. PERGHH sumpah susah! aku rasa deria rasa dan jiwa aku hancus. 
Takde bakat langsung. huh!
Ngupenye jadi komposer lebih susah dari jadi director.

erk, yeke?
hhaaha


ME

Thursday, December 11, 2014

Keranda Hati #7

HARUMAN ITU

pagi isnin tu
kau lalu sebelah aku
aku tegak membisu
jantung terhenti negetif kuasa seratus satu

bau kau tu
buat aku
terlayu
terbuai
terkaku
terkhayal
teransang segala hormon adrenaline

erghhhh
kau ni....


*maaf ter-over*

ME

Tuesday, December 9, 2014

Apa yang aku tertinggal di Korea

Salam and greetings to all,

hmmm..

ramai yang dah tahu tapi lebih ramai yang aku malas nak beritahu. Antara aku dengan Korea memang ada connection yang kuat, tapi malangnya bukanlah dari sudut aku ni peminat tegar KPOP or Running Man or whatever included.

Connection yang kuat yang aku maksudkan
abah aku kerja kat sana dan menetap sementara disana

Its probably seems WOW
but after all, it made me feeling lost
and the most thing i've lost is the quality time being together with him

well, I grow dad
I dont want you miss a thing about me
the moment I get the first place or last
when I fall or break for the first time
when I stand after down
or anything

huh

so somehow, aku rasa Korea yang menjauhkan kami
tapi in other way round aku juga rasa Korea lah yang membuat aku lebih menghargai abah

and well
of course I've made myself to be there
but not this year because I was so busy and my life is so SUCK!
opss, sorry!

my mom and my adiks
are enjoying their holiday there while
I erghh stuck here
huh!

rindulaaaa

hm
Nak buat macam mana
hadaplah kan!

owhhkeey
dah

ME




skype jelaa yang terpaling mampu

Monday, December 8, 2014

Stress

Maaf entri ni dijana bertujuan untuk mengadu domba T..T

dari minggu lepas sampai ke minggu ni, aku rasa tersangat sangat sangat sangat stress au. Rasa nak nangis tiap malam dalam selimut dengan bantal kat muka. sobss sobss.

stress assignment menimbun, lepas satu siap ditambah-tambah lagi
stress dengan projek and event jawatankuasa.. hah yang ni padan muka sebab nak aktif sangat, kann.
stress dgn edit video, stress dengan ada dak2 ni, stress dengan relationship yang dh hancur, stress dengan family yang jauh, stress sbb rindu parents, stress dengan perangai manusia

STRESSSSSSSSSSSS!!!!

uuuaarghhhh :'(

ada satu malam tu, sebab rasa dah simpan banyak sangat, at last call tiqa (ex-roomate + bestfriend).. haa, amik kau, terengek-rengek aku nangis. meleleh-leleh segala air mata dan hidung.. luckily, dpt bestfriend yg soo much helpful mcm tu somehow rasa relief juga ar..

urmm..

so far jadi budak universiti ni, best tu adalah juga.. but still, challenges tu di mana2 dan semakin banyak sebab tanggungjawab dh bertambah.. dan yang menentukan ke mana arah hidup kita adalah diri kita sendiri. kitalah nakhoda, kitalah penumpang, huh!

*heavysigh*

well, aini

this is your life, this is your choice
whatever happens lets face it!

doakan aku :-)

ME

Keranda Hati #6

CENDANA BERNYAWA

Penggal pertama berakhir
hambar sejuta kali hambar
luahan tak kesampaian
bibit percintaan tidak juga bertaburan

ergh, ayat aku!
geli siak!!

entah aku terlampau buruk untuk dijadikan buah hati
barangkali

entah kulit aku terlampau berdaki untuk merasai sentuhan cinta kau
barangkali

entah otak aku terlalu berkarat untuk fahami aku tak selayaknya untuk kau
barangkali

entah
entah
entah

permulaan tidak muncul tapi pengakhiran sudah kelihatan

maka
apa yang terpaling aku mampu,
aku perhati akan kau
dari jauh
dengan sepenuh hati

huh!

ME

Saturday, December 6, 2014

Keranda hati #5


PERMULAAN LANGKAH

malam itu aku cuba
menghantar mesej,
ayatnya ringkas
sangat formal

tapi kenapa tanggan aku basah berpeluh
hati aku kencang berdegup
otak aku mengembang mengecut

kenapa aku terasa susah
untuk menekan button
penghubung?
apa aku sudah.....
ahh,
nak tanya kelas batal je pun
bukan benda hidup dan mati
haduh!
dah kenapa aku ni!

ahhhhhhhhhhhhhhhh

 *send*

---1 minit---

---2 minit---

---5 minit---

---10 minit---

---30 minit---

---1 jam---

---3 jam---

---5 jam---


huh
tak balas
tak dilayan
aku menangis kecewa
tapi cuma didalam hati
hormon "kenapa"
mula berlegar dipembuluh darah aku
dari hati speed up ke jantung
memecut laju ke seluruh corok badan

selimut
aku tarik ke muka
tanpa dipinta
air mata mula berderai
laju dan semahunya

betapa aku kecewa
dengan langkah pertama

betapa aku kesali
kerana bertanya

betapa aku terluka
harapan aku untuk mula mengenali dia
kecundang di awalnya

alangkah eloknya aku dengar
bisikkan sisi ego aku
untuk sembunyi dalam menyukai sesuatu

mengapa aku terasa
sedangkan cuma sekadar tanya
tentang pembatalan kelas
bukan soal hati ataupun perasaan
aku niii

huh
.
.
.
.

aku
keliru
sebenarnya

ME

Friday, December 5, 2014

Peluang penulis sambilan

salam and greetings to all

hmm..
Memandangkan belum ada rezeki nak dapat JPA dan sekarang ni terasa sesak la juga. Aku terfikir nak buat sesuatu benda yang dapat menjana ekonomi beg duit aku. Haha. Kalau boleh benda yang tak susah, I mean yang tak perlukan aku untuk bergerak ke mana2. Sebab as student first year aku tak ada transport nak gerak especially luar universiti.

Aku sangat prefer kerja yang melibatkan penulisan contoh macam menjadi penulis artikel di majalah ke, penulis buku2 puisi ke, kisah seorang penulis ke haaa something like that ar..

at least dapat support duit makan aku sebulan tu dah kira sangat bersyukurlah. So, kalau kalian tahu or even memerlukan orang macam aku, aku mohon sangat sangat sangat dapat email aku di (arkitekhati@gmail.com)

terima kasih awak2 semua.
kalau ada apa2 cadangan atau maklumat tinggalkan komen kat bawah or terus email aku eh.
Mohon sebarkan pada yang baik hati dan yang suka bantu orang.
Moga tuhan sayang awaaaaa
muaaahh ciked!!!!


ME

Wednesday, December 3, 2014

aku...huh...

tolong ah buat aku berhenti pikirkan kau
tolong ah buat aku bencikan kau
tolong ah buat aku tak sayangkan kau lagi

tolong ah!

huh!

huh
:'(

sudah tak pentingkah aku lagi?

kalau ya

sudah tak ada ruangkah untuk aku lagi?

kalau ya

sudah hilangkah memori yang pernah kita ada?

kalau ya

maka terima kasih
terima kasih
terima kasih

terima kasih
tinggalkan aku.............

:'(

Keranda hati #4


SEKALI APAPUN, AKU SANGGUP

biru gelap, merah dan maroon
ya ia silih berganti
warna yang tiap minggu berulang kembali
cuma adakalanya
kau teringin memakai putih
atau pernah sekali kau memakai hitam

tapi
aku jujur mahu akui
putih itu.......
yang buat kau terpaling menawan
diantara warna2 semua
ahhhh...
benciiiii!

kau
buat
aku
cair
dengan
ke-elegenan kau

tapi,
yang terpaling aku cair
adalah
senyuman kacak kau di malam itu
percayalah
sekali apapun warna baju yang kau sarungkan
pada susuk badanmu,
tanpa senyuman dan lirikan matamu
ia tiada bernilai


aku sanggup cair berulang kali cair
semata untuk sekilas pandangan curian aku,
buat kau
aku sanggup
untuk senyuman itu
aku sanggup
untuk lirikan itu

kerana
aku mula mahu
ia jadi milik aku
satu masa nanti

ME

Friday, November 21, 2014

Keranda hati #3


SENTUHAN TEGURAN

ada sesuatu yang berbeza
sesuatu yang tidak bisa
diungkapkan
yang asyik
bermain berahsia
didalam hati aku

pertama kali kau menegur aku
biasa-biasa
bersantai saja
tapi
cukup kemas dan rapi
aku simpankan ia di dalam
folder sel memori

kau tahu mengapa?
sungguh kau mahu tahu?

hmmmm..

kerana...
sentuhan teguran pertama itulah
telah membuat
magnet hati aku
tertarik pada
kau

:)

ME

Thursday, November 20, 2014

Keranda hati #2


KAU SEBUAH HARAPAN

Dan hari2 seterusnya
aku lewati dengan harapan yang
sama

aku mahu agar lirikan mata itu
tidak berhenti di pagi itu
dan tidak juga untuk selamanya

tapi
harapan ya barangkali cuma harapan
aku boleh berharap berjuta sekalipun
tapi tika Tuhan ku berkata
-- TIDAK, makanya tidak

tapi
Tuhan juga tidak berkata
Dia menghalang aku
untuk terus berharap
kerana harapan itu sifatnya
menghidupkan
oleh hal itu
meskipun sedetik cuma
aku berharap
lirikan itu terarah pada aku
kembali


ME

Wednesday, November 19, 2014

Keranda hati #1


PAGI ITU 
Pagi itu
tidak aku sangka
adalah hari teristimewa dalam hidup aku

Pagi itu
tidak aku sangka
adalah hari terpaling bahagia
di antara hari2 bahagia aku

Pagi itu
tidak aku sangka
adalah hari aku bertemu dengan jejaka
berkemeja biru gelap
berkaca mata

Hmmm
Aduh, barangkali aku sudah gila kayaknya!
Masa sik dalam beratus jejaka yang berbaju biru gelap hari itu 
aku hanya terpegun pada dia yang satu


Istimewa apa saja yang ada pada dia?


Huhuhu
Hmmm
Bagaimana ya..

Kalau aku khabarkan
bisakah kamu tidak tertawakan aku?

Aku...
Aku...
Aku...

Jatuh hati pada matanya
aduhh, cantik sekali!

Dan apa kamu mahu tahu tak
mengapa pagi itu
aku merasa ia sangat bererti?

Kerna
pagi itu
dia lirikkan matanya pada
---AKU

ME

Monday, November 17, 2014

Catatan Matluthfi

Aku jeles kau dah punya buku
aku jeles buku kau biasa2
--diluar
luar biasa
--didalam

Aku jeles apa yang tuhan bagi pada kau
kau amat guna sebaiknya

Aku jeles
aku belum sampai tahap kau

Aku jeles
hati aku lebih kagum akan kau
dari aku


Tapi.....
Aku bangga
kau yang aku kagum
masih sama
tinggi kau terbang
masih tunduk memandang bumi
tinggi kau melayang
hati masih terpasak dikaki


Moga2
Aku juga macam kau
Moga2
Aku berkarya macam kau
Moga2
Jeles aku pada kau adalah peringatan
bernyawa akan "nikmat tuhanmu yang manakah mahu kamu dustakan?!"


Me

To matluthfi keding yang kacak dengan ilmunya.

Cerita sweater dan stoking

Kata sweater;

Hari ni kau tak sihat
Badan kau kesejukan
hidung tidak berhenti berair
kau buat aku runsing
mari aku balutkan
mari aku panaskan
moga2 kau pulih
esok kau bangkit
ada senyuman lekat dibibir
dan itu bahagia aku

Kata stoking;

Hari ni kaki kau sejuk
menggigil sedikit bukan?
kau buat aku khuatir
mari aku panaskan
mari aku nyamankan
moga2 kau selesa
moga2 esok kau pulih
kau senyum
dan itu bahagia aku

Allah :)
2.56 a.m

Sunday, November 16, 2014

Perlukah aku berbangga?

Biar aku cerita satu kisah yang kau tak pernah tahu,

Ceritanya tentang aku
Moga2 ada ibrah disebaliknya

Aku bukan student yang pandai dari kecil
I dont have such gifted
I am ordinary
Sangat sangat biasa
UPSR tak straight,
PMR tak straight,
SPM tak straight,
--A lurus langsung bukan aku

Tuhan tak bagi aku semua tu
Kepandaian,
Kecemerlangan,
ataupun Kejayaan yang berturut

Aku kadang2 pernah terdetik
"Tuhan, apa Kau tak tahu aku meminta pada Mu?"

Namun tiada jawapan
selama aku menunggu
Lama..

Tapi
Tuhan
Masih
Tak
Bagi
Semua tu
Selain

HARAPAN

Yea, harapan yang buat aku bertahan sampai sekarang.

Harapan yang meletakkan dimana aku sekarang.

Harapan yang menjawab segala persoalan aku dahulukala bahawa apa Tuhan tidak mendengar.

Tidak, bahkan Dia MAHA lebih mengetahui apa yang terbaik.

Maka
Apa yang aku belajar di kemudiannya
sangka baiklah
dengan
Tuhan

Kalau Dia tak bagai sekarang
--nanti
Kalau Dia tak bagai apa yang diminta
--kau dapat apa yg kau perlu
Kalau Dia bagi sikit
--itu yg kau mampu
Kalau Dia bagi banyak
--kau belajar bersyukur

Tuhan
kau tak akan pernah sangka
Dia tu MAHA sempurna
dalam apa jua

Me

Saturday, November 15, 2014

Writing for me is like

How I wish I could write like her,
for every words
that joined together
made the sentences seemed melodious

My heart knew
the burden it'd carried
and knew it should be released
from the burden

I don't know

Somehow, I thought writing will be the best medicine to cure my broken heart

Humm
I think...

Me

Colourless

And then,
Beyond the flowers,
Beneath the stained-glass window,
Beside the cross,
I see
the white casket.

I see
red, burning love
disappear
forever.

Lisa Schroeder

Friday, November 14, 2014

I bet

I bet you, you would not find me if I am no longer with you.

I bet you, you would not realize me if i am not be waiting you anymore.

I bet you, you would not even have a sense of my absence if I set to be far away from you.

I bet you
I bet you
I bet you

You would not even care if i am lying breathlessly in front of your two quiet eyes.

you wouldn't, i bet you.

then,

It is no matter to you.
If i go now.

ME

:(

Wednesday, November 12, 2014

Kau anggap aku siapa?

Jangan minta jadi aku
Sebab hidupku tak seindah pelangi

Jangan minta jadi aku
Sebab aku tak setabah yang kau kenali

Jangan minta jadi aku
Sebab lorong hidupku penuh sangat berduri

Jangan minta jadi aku
Sebab apa yang tuhan minta tak semua aku penuhi

Jangan minta jadi aku
Sebab selamanya kau tak akan mengerti the way I live my life in duniawi

huh

Aku
Selama mana aku mahu tipu
Sejauh mana aku mahu lari
Untuk aku terima hakikat yang aku tak akan punya kau lagi

Sayang
Ive told you
I do love you

Sayang
Ive told you
I do miss you

Sayang
Ive told you
You're the one I want to be with in Jannah

Sayang
Ive told you
I just want to be with you forever

Huh
But sayang
I apologize
I just couldnt say it in perfect way
I do really hope you will realize it one fine day

That

I love you very much

:'(

Me

To A

Monday, November 10, 2014

Electrical enginnering student

for me,
it's just a little tiny title
but i am grateful for whom i am now
it's not easy to be at this stage

terima kasih Allah for this very beautiful chance
i wont take it for granted
because to be here
it is all i want

guide me for every little step I will take
and guide me to be closer to you

insyaAllah
ameen ya Allah

me

Ini bukan penamat

Dah lama tidak aku coretkan sesuatu disini,
bukan hati kosong menyepi,
bukan juga jiwa asyik sibuk-membusy,
aku cuma rasa

terkadang aku perlu menyendiri,
biar hati lapang meluas,
biar minda terbungkang terbang membebas,
alahai

jenuh memikir serikata yang sesuai
entah apa yang diminda sudah tergambar
entah apa yang dihati sudah terlerai
aku
tak
tahu

huh

takpa
biar aku mencari
Tuhan yang tak pernah hilang
cinta yang tak pernah penat
selagi tubuh belum menyentuh jannah
ini bukan penamat

kan?

me

Saturday, September 20, 2014

Mengalah

Mengalah itu selalu aku.
Tak pe. Kalau tak reti appreciate benda yang kita ada jgn nak menyesal benda tu bila ia pergi.

Ngerti?

Tak rajuk dah :)

Thursday, September 18, 2014

Huh

Aku tawar. Aku perlu masa. Kalau kau rasa aku bererti. Pinta aku kembali.

Perempuan.

Itu aku.

Me

Tuesday, September 16, 2014

Rajuk

Memang ada masa aku terasa aku tidak sebegitu bermakna bagi kau.
Memang ada masa aku terasa aku langsung bukan siapa2 untuk kau.
Memang ada masa aku terasa kalau kau menjauh, memang itu niat kau.

Huh.
Mungkin ada masa
Aku yang terlebih emosi
Sedangkan kau biasa2 sahaja

Aku tak tahu.
Mungkin kau dah jumpa kehidupan baru.
Sedangkan ia cuma beberapa minggu.

Aku tak tahu.
Mungkin aku sendiri yang salah sebab terlalu lemah untuk belajar yang kau tak sentiasa ada.
Kau juga memerlukan masa untuk diri kau.

Aku bukan mengalah
Cuma aku tak kuat
Untuk belajar
--kau bukan selamanya untuk aku

Entah.
Barangkali aku cuma merajuk dan nak dipujuk.

Me

Monday, September 15, 2014

Belajar terima dan lepaskan

The thing is
Hati aku tak belajar redha

Aku tak redha dan terima yg kau jauh berkilo meter dari aku.

Sebab itu aku rasa sakit
Sebab itu aku rasa insecure

Huh
Hurm

Maaf.
Aku tengah cuba menyesuaikan diri.
Maaf sekali lagi.
Kalau aku kelihatan tak berdikari.
Maaf satu lagi.
Sebab hati aku terlalu takut untuk kehilangan kau.
Maaf untuk yang terakhir.
Sebab sayang aku sudah menjadi cinta.

Huh

Me

Sunday, September 14, 2014

Jauh

Aku terasa jauh dengan kau

Tapi, kenapa

Aku tak mampu
Untuk berada sejauh ini
Aku
Rasa
Sakit

Aku
Sakit
Rindu
Akan
Kau
Sayang

Huh

Tuesday, September 9, 2014

Perbualan

Selepas almost 2 weeks plus
Malam ni rasa kebah rindu bila dapat dengar suara.

Aku suka dengar kau cerita. Aku terasa sangat2 bererti. Bila kau complain or dalam erti sebenarnya kau meluahkan how busy you are. How happy you are. Orentasi best. Diserap masuk ke kelab kebudayaan. And i know that is your place. I am really happy when you are happy. And I am really sad when you are sad.

Of course aku harap yang bahagia2 saja tentang kau. Aku suka kau cerita matlamat kau. Target kau. Of course aku sentiasa akan berada disebelah kau. Dan kau sentiasa ada dalam doa, rindu dan hati aku.

Moga kau baik2 saja di ukm. InsyaAllah ada masa lagi. Kita bual panjang ye. Btw, aku suka bila dua2 nak bercakap dalam satu masa sebab aku rasa kita ni happening! Hahaha..

Tpi yg terpaling aku suka bila kau kata "kau cerita, aku dengar"

Aku rasa kau sweet.
Muahahaha.
Bye
Sayang
XOXO

ME

Saturday, August 30, 2014

295km

And now I am 295km away from you
I already miss you
I miss you so much
But I know you will be fine
I know Allah will guide and protect you. Always.

Sayang
I believe you know I do love you.
Even i dont say it in perfect sentence.
But I believe you know.

Sayang
I really hope you will be in a very good condition at ukm soon.
Prove you can survive at university life as well as I am.
We try our best to be a better person

Sayang
We wait for each other eh
I will wait for you
And may my heart stays with you as well as your heart stays with me

Sayang
I gonna miss you
Nanti I balik we meet eh

Love you to eternity my sayang

Me

Friday, August 29, 2014

Dalam hati ini

Mahu saja aku tulis panjang2 meluahkan segala apa yang terbuku
Mahu saja aku bual lama2 melontarkan segala apa yang terpendam

Tapi
Masa
Belum
Ada
Yang
Sesuai

Atau
Sebenarnya
Aku terlalu malu dan takut

Takut perkara lalu berulang

Dua hari lagi aku disini
Kau tetap disini
Cuma aku menjauh
Huh

Aku akan rindu kau
Hanya itu yang kau perlu tahu
Hanya itu

PakCik jaga diri elok2
Kalau rindu beritahu
Kerana semestinya aku punya perasaan yang sama
Rindu akan kau sentiasa

Huh
Berat hati
Tapi terpaksa direlakan
Kerana untuk berada disana adalah pilihan aku

Jaga diri sayangku

Maaf terover
Sebab rindu yang teramat

Me

Tuesday, August 26, 2014

Hormat dan percaya

Seketika nanti kita akan sibuk dengan jadual masing2
Kau dengan pelajaran kau
Aku dengan pelajaran aku
Huh

And even sekarang kau dah mula busy
Aku juga

Hentah
Rasa rindu
Tapi bila kau cakap busy
Aku hormat dan percaya
Mungkin satu masa nanti bila aku pula yang betul2 busy
Kau lakukan yang sama

Hormat bukan bermakna perlu menjauh
Just bagi ruang seketika

Love you

Me

Rindu segala apa tentangmu

Biar jauh jasad
Jangan jauh hati

Kalau boleh tiap hari mahu jumpa
Tiap hari nak dengar suara

Tapi tiada daya untuk meminta-minta pula

Harap kau gembira sentiasa
Sebab apa sahaja yang menjadi senyum mu, akan menjadi senyum ku

Aku rindu kau sayang
Rindu segala apa tentang kau

Haha
Maaf, terover.

Me

Thursday, August 21, 2014

Aku

Selama 19 tahun aku hidup, aku tak pernah keluar dengan seorang lelaki selain dari family aku. Tetapi...

Dua hari yang lepas, aku pergi makan dan ajak pakcik teman aku pergi beli film camera polaroid sebab tak ada orang nak bawa dan kebetulan dia drive kereta. Pertama kali. Dalam seumur hidup.

Aku tahu batas aku. Aku tahu apa yang aku buat. Tetapi yang aku tak tahu, apa tujuan korang sibuk cakap bukan2 pasal aku.

Mungkin 19tahun, korang nampak aku terlalu baik. Naif. Bila aku jumpa pakcik, semua keburukan aku baru korang nampak. Yang hodoh semua terpampar. Huh.

Terima kasih.
Banyak2

Me

Pakcik=kawan lelaki

UKM-UTM

Aku rasa aku jenis susah nak sayang orang, tapi bila aku dah sayang aku susah nak berhenti.

Aku sumpah tak tahu perasaan kau macam mana dan aku sumpah tak tahu nak tanya kau macam mana.

Kau tahu tak, 295km tu jarak yang akan pisahkan aku dan kau. Dan aku mula rasa sakit untuk berjauhan dengan kau. Tetapi, this is life. Whatever it is we should move on. I should move on.

Kau jaga diri. Kau jangan berhenti rindukan aku. Kalau kau rasa ada perasaan sayang pada aku, tolong jangan berhenti sebab aku pun sayangkan kau juga.

Pakcik

Me

Sunday, August 17, 2014

Budak universiti pulak!

Aku bukan tak punya kuasa atas diri sendiri.

Aku bukan pak turut yang mengikut telunjuk orang tua.

Aku bukan manusia lemah tidak reti membuat keputusan sendiri.

Aku hanyalah anak kepada dua insan yang tuhan pinjamkan cuma sekali. Apa yang mereka mahu, akan aku cuba penuhi. Apa yang mereka pinta, akan aku cuba kecapi.

Mereka bukan apa. Mereka nak tengok aku bahagia depan mata mereka.

Yea, depan mata mereka.

Itulah orang tua. Nanti satu masa nanti aku juga akan ditempat mereka. Moga2 anak2 aku nanti lebih bagus dan baik dari aku. SENYUM.

Ohyea semua,

31hb ni aku akan membuka satu langkah besar. Doakan aku ya strangers semua. Moga2 aku jadi insan yang berguna untuk semua. InsyaAllah. UTM SKUDAI, ELECTRICAL-ELECTRONIC ENGINEERING.

Dengan nama tuhan aku mulakan.

ME

Engkau pada aku

Kau tidak pelik ka bagaimana bisa wujud benci dalam cinta?

Bagaimana wujud resah dalam gembira?

Bagaimana wujud kasih dalam sengsara?

Bagaimana wujud bererti dalam kehilangan?

Bagaimana wujud percaya dalam perpisahan?

Bagaimana wujud jujur dalam kebohongan?

Bagaimana wujud cahaya dalam kelam malam?

Bagaimana wujud putih dalam kehitaman?

Bagaimana wujud setia dalam berjauhan?

Dunia tak perlu satu fakta untuk membuktikan ia wujud..

Kerana yang istemewa2 hadirnya tanpa diketahui.

Itulah tuhan
Unik

Mungkin sekarang aku mengaku kau kawan

Hari2 mendatang barangkali kau lawan

Atau juga
kekasih yg aku cintai sejuta kali

Yea
Who knows

Senyum

ME

Sunday, August 10, 2014

Pagi ini hati ku bernada

Hati apa kata mu tentang manusia?
Hati apa kata mu tentang dunia?
Hati apa kata mu tentang cinta?

Memenatkan?
Membebankan?
Menyakitkan?

Mengapa kau padang yang buruk2 duhai hati?
Mengapa kau lihat yang jelek2 duhai hati?
Mengapa kau rasa yang tidak2 duhai hati?

Kerana
Hati
Kau
Sedang
Memati

Huh

Me

Thursday, August 7, 2014

Terima

Aku tak secantik yang kau harapkan
Aku tak sebijak yang kau inginkan
Aku tak sebaik yang kau pintakan

Aku adalah aku
Kalau kau tak mampu terima apa adanya aku

Kau selamanya tak akan mampu

Kerna aku membesar atas dasar hati

Bukan rupa
Bukan harta
Bukan dunia

Me

Monday, August 4, 2014

penakut?

Apa mungkin kata cinta ku yang kau tunggu?
Apa mungkin kau akan setia selepas mendengarnya?


Huh.
Aku penakut untuk mengaku..

Kerana aku tahu tak ramai yang mahu menunggu.


Aku
Tak
Tahu.


Me

Saturday, August 2, 2014

Kosong-kosong??

Sejauh mana
Sedalam apa
Segagah siapa


Kalau kau tak perduli
Aku tidak bererti

Sejauh mana
Sedalam apa
Segagah siapa

Kalau kau perduli
Kau aku tahu ia bererti


Tiada salam kosong-kosong dari aku
Kerana tiap apa yang berlaku
Aku hitung
Aku bilang

Supaya salah aku
Tidak diulang

Salah orang
Jadi pedoman


Salah itu tidak berangka
Dosa itu tidak berdigit


Kalau salah
Mengaku
Meminta
Dan
Memaaf


Tahu
Tak mudah

Tapi
Kalau cuba
Tak salah?


--Aini
Maaf zahir batin atas segala salah silap dalam penulisan yang dilontarkan sebab segalanya dari hati yang tandus akan dunia yang kian gersang.

Sayang semua.

Wednesday, July 2, 2014

diam malu

#puisi

Dan kau tanya dalam diam--
'siapa aku pada kau?'

kau persoalkan seolah ada ruang pernah kau tempatkan--
dihati aku

berkali--
berlalu
berulang--
kembali

kau bertanya tapi tidak pula dilontarkan suaranya
sedangkan kau anggap aku untuk sendiri tahu, bukan?

itukah yang kau rasa?


maka, itu jua apa yang aku rasai.

sama2 mempersoalkan 
sama2 tidak punya jawapan
sama2 terdiam kaku

kerana sama2 malu untuk mulakan dahulu

ME

Friday, June 27, 2014

Jangan tanya

Soal hati.
#puisi
#puisijumaat

Kau tak tahu aku terluka
Kau tak tahu apa aku rasa
maka jangan tanya--
'kau okey?'


Riak aku
tindak balas aku
lontaran mata aku
luahan bibir aku
himpunan pesanan ringkas aku
apa ia tidak cukup?
apa ia tidak bermaksud?
apa ia langsung tidak terkesan dihati mu?
lantas jangan tanya--
'kau okey?'


aku tak suka soalan itu
aku benci pertanyaan itu
kau nak tahu kenapa?

kerna ia seolah menjauhkan jarak kita
kerna ia seolah pengkhabaran kau tak kisah
kerna ia seolah membuktikan aku lemah

kau nak tahu apa yang aku suka?
benar kau mahu tahu?
benar kau peduli tentang aku?
benar kau ingin mengerti hati aku?


"MAAF"

empat huruf
dua sukukata
tapi berjuta makna
cukup
sangat cukup


maaf itu bukan penanda kau bersalah
atau kau buat salah
maaf itu bukan pengukur kau lemah
atau beralah
maaf itu bukan bermakna kau tiada maruah
atau tak berjiwa


maaf itu pelembut, penyejuk, penghambat jiwa orang yang sedang berduka
maaf itu alkali bagi jiwa yang beracid
maaf itu udara bayu yang membawa kerusingnan manusia pergi
maaf itu mendekatkan jarak
maaf itu merawat luka tanpa diarah
maaf itu pembukti kau kisah
maaf itu juga adalah sebuah sedekah
maaf itu sifat teragung Tuhan kita
maaf itu barangkali yang diperlukan aku


aku perlu 'maaf' untuk memaafkan diri aku
aku perlu 'maaf' untuk memaafkan orang lain
aku perlu 'maaf' kerna barangkali aku sangat kekuranganya


maka apakah salah jika kau beri 'maaf'
agar aku dapat memaafkan diri aku


kau tak perlu jadi salah atau buat salah
untuk beri maaf


ME

Wednesday, June 18, 2014

Sorry, I really dont know what is going on

Salam and greetings to all

its been awhile i havent update new post, so this gonna be a very short and quick entry. I was so frustrated when my blog got a problem. I had have write a very long entry for my junior who would enroll to matrikulasi last month. But, i dont know what happend, it suddenly gone just like MH370.

huh! it's already twice!

ok. done.
bye.
thank you for reading


me.


Thursday, May 22, 2014

Perempuan Bodoh

#puisi

dalam diam
aku kumpul kekuatan

dalam diam
aku masih mencari harapan

dalam diam
aku menagih jawapan---
apa salah aku?

aku perempuan bodoh yang menagih kasih kau

aku perempuan bodoh yang peduli jatuh perit kau

aku perempuan bodoh yang menangis rayu pada ibu kandung kau

aku perempuan bodoh yang tak punya malu hanya semata mengikut kata hati aku

aku perempuan bodoh yang tak punya cermin--
untuk lihat siapa aku

aku perempuan bodoh lupa kau dah punya segalanya

kau tolak aku
kau buang aku
kau remeh aku
sebab aku perempuan bodoh

terima kasih--
sedarkan aku--
aku perempuan bodoh yang tergila akan kau

perempuan bodoh itu tak akan berpatah semula
dia sudah pandai berjalan tanpa perlu menongkat cinta kau--
mahupun sesiapa

perlukah kau terkejut aku boleh hidup tanpa kau?

inilah perempuan bodoh yang tak akan kau kenali lagi

ME

Monday, May 5, 2014

permulaan aku disini

bismillah,

masih aku ingat lagi hari pertama aku menjejakkan kaki di kelas itu, S2BP7. Setelah seminggu aku bersama dengan budak2 S1BP4. Tak banyak memori, tapi kalau ada pasti yang manis2 belaka sahaja. Owhyeah, bukan seminggu tapi dua minggu termasuk orientasi sekali..Tetapi, aku bukan nak kisahkan soal S1BP4 disini. Kalau ada rezeki akan aku coretkan sesuatu buat kelas pertama aku di KMNS.


Sebagai budak pertukaran modul, perasaan terasing itu sudah pasti wujud. Rasa macam "eh, dia orang boleh terima aku ke?" "boleh ke aku biasakan diri dengan dia orang nanti"...bla bla bla.. semua bercampur menjadi satu..

tapi, aku tak sangka perancangan Tuhan cukup indah.. Pada hari pertama itu, aku sudah berjumpa dengan kekasih dan sahabat yang sangat sayang dan sangat santun dihati aku.. SYIRA, aku panggil dia..Tapi, POJAN ada bagi gelaran pada dia yaitu UNKNOWN..hahaha..tak tau kenapa, tapi POJAN memang suka bagi nama gelaran pada orang..nasib baik aku tak ada..katanya, biar nampak lebih akrab..huhuhu.. masih kukuh diIngatan aku (perghhh skemanya ayat), kali pertama dia menegur aku..cukup sempoi tapi rasanya agak istimewa "Kau dari modul berapa?"

tidak pernah lagi dalam pertemuan pertama kali aku dengan mana2 orang, mereka membahasakan diri "KAU AKU"..sebab bagi aku, bila dah mula pakai "KAU AKU" itu penanda awal orang itu sangat kamcing dengan hati aku.. dan siapa sangka semudah dan sepantas itu aku rapat dengan dia.. huhuhu..

pertemuan kami as pelajar pertukaran modul mula2 sekali di Makmal yang terletak dipelusuk alam..jauh gilaaaa... dan disitu aku mula kenal AZA dan VIVIAN.. AZA sebenarnya budak prac (kelas) yang sama dengan SYIRA sebelum ini.. aku selalu kata kat SYIRA "jodoh korang kuat, tu yang sampai sekarang masih satu kelas"..hahaha.. you know I joked..ngeee..

hari itu, kelas pertama adalah Kimia Tutor.. to my suprise, lecturer yang mengajar aku itu adalah cikgu kuliah aku masa di prac lama..MR.WONG.. orangnya sangat dedikasi, tegas but sometime he's a little bit cutey..hahaha.. aku selalu imitate percakapan and perbuatan dia..hahaha..aku tau memang sangat tak baik...tapi, tanyalah siapa2,confirm mereka pun pernah buat benda yang sama..

"Zero mark"
"I sepak you kang"
"Where is the bond break, there is the bond formed"
"Kenapa quiz you teruk? Nak I koyakkan kertas you"
"God is observing you"

yadada yadada..

tapi, dia adalah lecturer yang paling aku respect..dialah yang paling caring soal pembelajaran kami dan sangat tak lokek ilmu..and one thing, dia dalam tutor dengan dia kat unit sangat berbeza.. kalau kat tutor dia nampak macam singa, tapi kalau kat unit, wallahi macam seorang boifren yang penyayang..hahaha..

memori sadis for the first day and the first time aku masuk kelas dia, awal2 lagi aku dah kena bash dengan dia, sebab aku tak ingat nama cikgu tutor kimia aku kat prac lama.. bapak ar! nasib baik tak nangis..hahaha.. but, something yang aku perasaan, time tu ada budak back-up aku..tapi for my godness aku tak tahu siapa.. so, thanks pada orang yang back-up aku..hihihi..

petang tu fizik amali, first experiment kami, chapter "consistency".. Dan untuk pertama kali, ada budak prac asal S2BP7 tegur aku..dia orang pertama yang approach kami..walaupun, dia actually just menanya macam mana nak guna apparatus experiment tu, tapi once dia tegur, aku mula rasa kehadiran aku dialukan di S2BP7..

Dialah abang dan kawan yang aku paling banyak susahkan sehingga habis matrik.. dan dia juga antara orang yang aku paling sedih nak berpisah.. even pada awalnya kami tak rapat, sebab aku suka buat hal aku, dan selalu tak pedulikan dia (mereka)..actually, lebih kepada aku malas nak rapat dengan budak lelaki..tapi, tak sangka boleh ada bonding dengan dia at the end.. nama dia ASYRAF.. Kalau orang kata aku suka dia, yeap memang aku suka dia.. siapa yang tak suka dengan orang yang dah banyak tolong kita, kadang2 care pasal kita.. aku suka dia jadi kawan aku.. hati dia halus, senang tersentuh tapi power gila cover..respect!! hahaha.. dia tak suka cakap benda2 remeh sebab dia malas nak fikir..dan ASYRAF ni ketua prac kami.. dia rajin, rajin and rajin.. hahahaha..

Dan JANI orang kedua yang tegur tapi orang pertama yang aku rasa dia annoying.. tapi, sekarang dia adalah casanova aku yang aku sayang..hahaha..dan dia dah ada makwe. so, tak boleh nak kacau..haha..

aku bahagia dan bersyukur dapat kenal dengan mereka dan jadi sebahagian dari hidup mereka.. Ini permulaan journey aku dalam S2BP7, yang terpahat dalam hati dan ingatan aku.. mungkin ada yang terkurang dan tercela dalam plot penceritaan aku tapi moga ia tidak mencacatkan memori2 yang telah kami simpan bersama.. masih banyak lagi yang aku ingin coretkan tapi biarlah didalam catatan seterusnya..

S2BP7 FAMILY 
Me.





Friday, May 2, 2014

Kolej matrikulasi negeri sembilan (KMNS)

Bismillah,

Salam and greetings to all,

kalau baca tajuk rasa2 dah tahu aku nak tulis pasal apa, kan? Its really take me some times to plot the journey and pick all the correct words to form the right sentences. Tetapi, kalau asyik nak fikir je tapi tak buat memang tak jalanlah, kan? So, apa yang aku catat disini adalah benar2 dari hati aku. Ini yang aku rasa dan ini yang aku nak kalian tahu.

okey, mukadimah aku terpanjang aku rasa.. haha.. as usual laa kan, erkk!

KMNS

stand for Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan or Kami Menjana Nilai & Skor.. ramai yang tak tahu sebenarnya KMNS ni stand for two meanings.. so, here..bagi adik2 yang terpilih dan memilih untuk masuk ke sini, I think this is the first thing you should know, okey.. kenapa Kami Menjana Nilai & Skor?? sebab ia adalah moto kolej dan ia ada dalam lirik lagu kolej..

Dalam entri ni, aku bukan nak tulis segala atuk nenek procedures yang berkaitan dengan enrollment di KMNS.. ergh, memang taklaaa.. aku just nak share overall journey aku kat sana.. aku memang tak akan masukkan semua cerita dalam satu entri.. so, siapa yang nak tahu, tunggu...

Biodata first:

Modul: 2
Kuliah: S2B
Practicum: S2BP7
Blok: A1
Bilik: A1.T2.7
Catatan: Aku budak pertukaran modul. Asal modul 1 (S1BP4) 

dalam entri yang lepas, aku ada cerita experience (incident) pertama aku masa nak daftar masuk ke kolej.. cerita yang sadis but yet yang sentiasa menginspirasikan aku disaat aku rasa down..

jadi, benda yang dah cerita tak perlulah nak ulang, yea dok?

Tinggal kat matrik ni tak lama..cuma 10 bulan yakni 2 semester.. itu bagi PST (Program Satu Tahun) tapi untuk PDT (Program Dua Tahun) mereka ada 4 Semester..

aku PST, so journey aku kat KMNS cuma sepuluh bulan.. dan part yang aku agak terkilan, memori aku banyak terisi disaat aku telah masuk semester 2 dan ketika itu hati aku mula binding dengan seisi KMNS.. dalam kata lain, aku mula jatuh hati dengan KMNS dan seisinya..

so, nasihat pertama aku.. bagi adik2 yang terpilih, dipilih dan memilih untuk masuk matrik tak kisahlah matrik mana.. first thing first yang perlu korang mind-set kan dalam minda adalah AKU NAK CREATE BANYAK MEMORI DISINI...

jangan sibuk fikir, "alaaa, matrik nie susahlaaa"  "alaaaa, belajar kat matrik nie laju sangat aku tak dapat nak catch-up" "habis UPS nie aku nak blah dari sini!"

bla bla bla..

choiii, dalam dunia ni tak ada benda yang senang..setiap masa, setiap tempat ada cabarannya yang tersendiri.. yang menentukan bagusnya kita atau tidak bukan faktor luaran..tapi dalam kita ni.. ketahanan, kesabaran, ketenangan kita dalam menangani setiap cabaran yang mendatang..

tudia, ayat BM dah terkeluaq..

aku ada kawan yang memang nak keluar masa UPS (ujian penilaian semester) pertama.. katanya, dia memang tak mampu nak bawa pelajaran kat matrik.. lepas dapat result, setiap hari dia menangis, mengeluh dan totally memang nak give up laaa.. tapi, one thing yang aku cakap kat dia "if you want to giving up now, it means you have to start all over again.. dont you think it's double hurt?"

and finally, dia habis juga life kat matrik dengan jayanya....HOOYEAAHH!!!

kadang2 benda yang kita rasa pahit pada awalnya sebenarnya adalah penawar yang paling manis diakhirnya.. tu yang kita jangan give up awal2..aaannnd yang penting juga, cari kawan yang boleh dan sentiasa bagi support, yang sudi bagi telinga dia untuk mendengar, bagi hatinya untuk membantu.. yang macam aku laa..hahaha...perasan!

10 bulan tu, akan terasa terlalu singkat kalau kita benar2 mengisi setiap masa disana dengan memori.. tak kisahlah ianya memori yang indah atau yang pahit.. sebab masa akan berlalu, orang akan pergi, cuma yang tinggal pada kita adalah memori..

kenapa memori yang pahit tu perlu disimpan?? aku taklaa suruh korang pi berdendam dengan siapa2.. memori yang pahit itu untuk kita baiki diri kita..mana2 yang kurang, mana2 yang compang..kannnn..

conclusion, bagi yang terpilih masuk matrik.. buat solat istikharah dan tanya hati kita.. doa tu penting, sangat2 penting.. at all time we need it.. kalau tanya aku, aku tak pernah menyesal memilih matrik sedangkan aku ada pilihan yang lebih baik masa dulu..kenapa?? sebab matrik dah banyak mengajar aku tentang menghargai apa yang aku ada.. walaupun sikit, tapi berkatnya yang buat aku rasa nikmat yang tak ternilai.. dan matrik adalah dorongan hati aku..

tak akan mampu dunia ini membeli perasaan yang aku ada ni..

Ni Group Aku yang paling awesome!

Permandangan dari atas bukit dekat dengan kediaman lecturer.

insyaAllah, aku akan update cerita2 yang aku nak simpan dalam lubuk yang terpaling dalam kat hati aku ni.. cerita pasal Port Dickson, cerita orang yang paling aku rapat, sayang.. aktiviti mingguan, pengalaman lucu..and banyaklaaa..

nak tahu, just stay tunned..
urmm.. aku nak buka soalan pada sesiapa (kalau boleh adik2 yang terpilih, dipilih atau memilih untuk masuk matrik) espicially, KMNS.. aku sangat mengalu-alukan..

bagi yang tertanya, wonder, musykil ke..
drop comment here or boleh tnya kat ask.com..nak lagi cepat mention kat twitter aku (@keep_me_shut)

till, then
Me

Wednesday, April 30, 2014

I am back

Salam and greetings to all,

It's been awhile since i'd updated my last post. And I have a weird feelings to start writing again. Basically, I'd decided to stop writing and 'get new life' after I faced the worst incident in my life..tetapi, bila fikirkan semula rasa rugi pula.. I love writing, I love story-telling and I love sharing everything I have to everyone because someone said LOVE is all about sharing.. So, yeah lets we start again, shall we?

first of all, my blog is still in maintenance phase. So, it's a little bit messy. I hope the outcome soon will reflect the matured Aini. Hahaha!

second, I've just finished my matriculation life. InsyaAllah, I'll update my experiences, my awesome family's stories and all my ups and downs I got through there. I hope Pojan (our youngest brother in S2BP7 family) will read and satisfy with my writing. Pojan, sila terharu aku tulis sebab kau!

third and the last, I'm looking for a job............

Me.
:)

Saturday, January 25, 2014

Only This will lead you to That

Salam n hai!

I know as a student we might through all the ups and downs in study life. Kadang2 kita happy, kadang2 rasa moody. Kadang2 stress, kadang2 best. But believe me, at one point of your life, you will look back at all those things you have been through, and all the 'kadang2' are the things that make your life is so meaningful. Regardless, either it's something you like it or not.

Kadang2 rasa macam "eh, betul ke ia pernah berlaku?"

aku ada satu pengalaman yang aku tak akan lupa sampai bila2 (insyaAllah). Pengalaman pahit. Tapi, jujurnya tanpa pengalaman itu barangkali aku mungkin tak jadi aku yang sekarang. Dan tanpa pengalaman itu juga, aku mungkin tak appreciate apa yang aku ada sekarang.

Maybe some of people might ask me, why you choose to be in Matrikulasi wheares you have another choices that are much better, nicer and proper than Matrik. "Orang kata kalau masuk matrik, kendian kantoi, kena start dari mula. Dahlah tak ada sijil. Sia2 je ko belajar 1 or 2 year(s)." Cliche statement you will be hearing among all the ex-students (if you are SPMier 13)

what I can say, things happen for reason(s). Before I made decision, I performed solat istikharah (is used to make any decisions not only for choosing your better half or else). I always asked Allah "Give what is best for me in the eye of Yours". So, this decision is what my heart lead to.

why 'yours'?
yup, sometimes we might think what we want is the thing that good enough for us. Occasionally, we forgot we are just weak humans being. We never know what's our future will be. Maybe, now it's good for us but later (?). yea. we never know, am I right? So, let put our trust fully-totally-completely to Allah and convince Allah will give the best among the best for us, yet, of course in the eye of Him. Because only He knows what's our future will be.

Okey, balik ke topik asal selepas dah menjela-jela berhujah. Hahaha. Im always like that, why aini?

After making decision to enroll Matrik, I prepared mentally, physically and emotionally and everything, and then, the day came.

Aku tak pernah tahu Kuala Pilah tu bandar yang kecik dan mempunyai jalan yang tak luas mana. Jadi, during that day, ada seorang Makcik tepi jalan yang tengah potong bunga a.k.a pekerja, dia cakap (while we were on the road and stucked in the most terrible jam)
"Setiap tahun sekali, Kuala Pilah ni akan jem segila ini"

bayangkan kami dari rumah pukul 8.30 pagi dan sampai kat pekan (belum matrik lagi) Kuala Pilah dah hampir ke pukul 1 petang. It supposely took 2 hours (at least) from my home to Matrik. Worse comes to worse when my deadline to register almost came to the end. (we were sort based on states, so I'm from selongor. Supposely, 10 am to 12 pm)

Jadi, bila kami dah sampai kat pekan (lebih sikit).Dengan jem tak surut-menyurut. Aku pun decided to walk because I saw some people (mereka2 yang macam aku) dah mula turung gelanggang untuk jalan kaki. Daaaaann, aku ingat memang dah dekat. Makanya aku pun jalan. Nanananan..lalalalala~~~

At last, hampir TIGA KILOMETER aku baru sampai ke pintu gerbang Matrik. Makaiiii!! Kalau fikirkan balik macam tak percaya gila. Aku jalan kaki? tiga kilometer?

Tapi seriously, satu baju aku lecun bermandikan peluh. Could you imagine, pukul 1 petang dengan cuaca yang masih terik lagi dengan baju kurung kasut kulit hitam bertumit sikit.. Sumpah sampai sekarang, aku tak percaya aku pernah berada di dalam situasi itu. (okey, aku dah ulang ayat ni buat kali kedua)

Penat giler, haus tambah lapar plus tak selesa dengan nak terkucil semua bercampur. Syukur ada adik lelaki yang sangat pemberi semangat. Dia yang teman aku dari jalan kaki sampai nak ke register semua bagai. And the FIRST thing yang aku belajar adalah BERDIKARI plus jangan putus asa.

Kalau ikutkan, memang time tu aku nak mengeluh tahap galaksi, give up dan tak nak move on sebab penat yang teramat, sakit hati semua campur. Tapi.....

rupanya pengalaman itu yang selalu menjadi penyebab aku terus bergerak dan bertahan untuk stay kat sini. Syukur sangat!

dan setiap kali kalau aku rasa down, that memory would be streaming back in my mind and make me stronger and standing up back.

aku selalu cakap kat diri aku "Tak akan aku nak berhenti sekarang after aku dah lalui kepayahan yang paling pahit dengan cemerlang. Tak ke sia2 kepenatan yang dahulu?" kaaannnn....


We always asked, "Why have I received only this?" But we didn't know, "'Only 'this' will lead you to That!

Yup, benar!
This hardship leads me to stay and complete my matriculation life succesfully.
InsyaAllah.

So, as for me,
Nak rasa lemah tak apa, tapi jangan pernah berhenti.
Kalau dah rasa tak ada harapan, cari aku.
Akan aku kenalkan kau pada Sang Pemberi Harapan,
Dia ada segalanya.

Okey, until then.
Me.
XOXO

Saturday, January 18, 2014

Aktiviti untuk lepasan SPM #experience

Salam & image, semua!

basically, entri ini di update untuk kongsikan pengalaman akak kepada adik2 lepasan SPM, disamping nak encourage adik2 yang tercinta ini untuk mengisi masa lapang yang terluang dengan sebaik mungkin.

okey, akak rasa macam skema sangat ayat yang digunakan *ceh, akaklah sangat kan*
okey kita santai2 je.. akak tulis santai, hampa semua pun dimohon baca secara santai.. hah! tak mau kerut2 dahi tu..


let's move to the main purpose, shall we?


okey, this is just my own experiences. (tak paksa sangat pun nak ikut) My job is to encourage all of you, the rest it's up to you. You yourselve will make the decision and the one who gonna make moves. okey?

cuti lepasan SPM adalah cuti yang PALING terpanjang dalam sejarah manusia except the real cuti mengangur *if you know what I mean* hewhewhew. Though, cuti bersalin pun kalah tau! So, some of adik2 akak ini ada tanya apa yang akak buat, masa akak dalam zaman kalian.

So here image

satu bulan lebih yang pertama, akak rest.. eceh! rest lah sangat.. duduk rumah, tidur, makan, tenung muka ibu, ibu tenung muka akak. baca novel, blablabla..

kendian, akak start cari kerja. Banyak tempat minta tapi yang pelik lebih banyak yang di-reject. *camna tu ye?* 

last2, dapat kerja kat butik Muslimah. mula2 jadi sale girl, kemudian diupgrade kebahagian pengurusan  (ie: buatkan data2 pelanggan sebab butik tu ada wujudkan sistem membership, so akak orang yang pertama yang uruskan data2 pelanggan yang jadi membership. Collect, store, sort semua biodata pelanggan2.. call member yang dapat reward hari jadi and so on..panjang kot kalau nak taip)

imageplus, owner kedai tu tiba2 nak buat business online. when she knew I'm a bit expert about blogging world, then she asked me to make a website for her business.. multitasking giler time tu.. salary tetap kena jalan.. I learnt so much there.. Yang paling ketara, akak belajar how to communicate with customers.. malu nak kata, akak dulu tak berapa pandai nak sosial, tak pandai nak berkomunikasi dengan berkesan, espicially dengan lelaki.. in other word, a bit penyegan..LOL..hahaha


so, awal2 kerja tu.. Customer pun macam tak yakin nak beli dengan akak, dan akak pun tak yakin dia akan beli..lama2 bila dah diberi tunjuk ajar, nampaklah kesan dia.. well done, aini! (patted my own shoulder)

about a month kerja, then akak quit. Sebab nak cari pengalaman yang lain pula. Dan kebetulan ada sebuah klinik yang akak pernah minta kerja, nak akak kerja part time kat situ. So, I accepted because the clinic is quite nearer to my home. Just take a few minutes to arrive there by walking.

then, began my new life as clinic girl. dunia yang SUMPAH JAUH berbeza dengan yang sebelumnya. Kalau kerja kat butik, akak berhadapan dengan orang yang happy, enjoy, yang sweet.. tapi, bila masuk klinik. makaih! muka monyok, muka sakit.. hahaha.. memang betullah namanya rumah sakit.

cabaran? kena belajar 'bahasa' dan tulisan doctor. agak susah sikitlah!!! akak ditempatkan dibahagian data pesakit.. kadang2 rasa nak hentak2 kaki sambil cakap kat doctor "could you write properly?" sebab data2 dalam buku setiap pesakit perlu diupdate (by hand) dalam buku sakit harian klinik, kendian di-sort mengikut panel2 atau persendirian.. akak paling blur, when come to data pasal medicine..nama2 medicine semua  pelik2 and I hate it!!

ada seorang kakak staff kat situ dia kata, mula2 memang tak faham. Lama2 nanti dah biasa..ala bisa tegal biasa katanya..cehhh...polaramine, citirizine, piriton, benadryl, PCM blablabla...honestly, betullah kata akak tu..lama2 Faham..*yang benawnye bukan faham, tapi lebih kepada dah hafal dah :p*

dalam masa berkerja tu.. Akak ada ambil lesen juga.. MALU NAK HABAQ, macam2 benda yang jadi sepanjang journey akak nak ambil lesen.. Kalau nak tau, pergi selak dan buka entri2 lama akak.. akak ada taip dan publish..jujur, akak tiga kali fail dalam track. yeap! ditempat yang sama.. parking..huhuhu..

okey, untuk post ni cukuplah setakat ini.. kalau tulis panjang2 kang ada yang tak sanggup nak baca.. muntah darah hijau tak pasal2..

actually, banyak je benda2 dan perkara2 yang kiut lagi sopan lagi bermanfaat untuk dibuat. contoh macam, pergi kelas bahasa @ komputer @ music dan lain2..tak pun, Belajar mengaji + taranum + hafal al-Quran, wallahi sangat superb. Kalau rasa segan, ajak kawan2..

okey.
what I tried to highlight is, you should gain experiences as much as you can. Dalam dunia ini, ada satu perkara yang tidak memerlukan sijil, tapi sangat mahal harganya;yup, it's PENGALAMAN.

setiap pekerjaan yang akak mohon, akan ada interview (informal & formal), you know what's the first question will be asked?

yup, "ADA PENGALAMAN, TAK?"

same goes when you grow up and want to apply a job..that will be one of the solid question..trust me!

Oleh hal yang demikian :p,
gain your experiece by now! make a step, even it's just a baby step. Ignore what other people said to you, this is your life and you are the one who can control and decide your life..not them!!

okey2..
thank you for reading.
this is for you image (a heart full with love)


Me

Friday, January 17, 2014

Tips moving on cara aku

Salam and hello, peeps!

how's your day today? hopefully, everything is going well :)
yeah! 

it's friday, yow! just a good time to moving on, literally..so, this gonna be a cute marvelous entry tips for some people who's finding the way to out from their heart-broken life.. So-called heart-broken maybe.. 
:p

by the way, I want to emphasize here, everything I wrote here is personally kinda my ways. If you disagree or else, its not my problem. Or maybe you can share sort of yours at the comment box?

so, shall we start?
*precaution: some tips may not be effective for some people but for sure it's harmless to try it out*

1. Take one ( or more. it's up to you) paper(s) and a pen. Then, write, draw, scratch everything crossing in your mind and heart. Do it until you're tired. Do it until you're satisfied. Physiologically, it's worked! (Note: throw, burn or elliminate the paper(s) after all. JANGAN SIMPAN BUAT PEKASAM!)

2. Drink water oftenly until you go and back to the toilet. Hahaha, this makes my body is really busy, so is my brain.. Plus, it's good for our health too.

3. Filling your time with reading. what's type of book?- anything! Attract and shift your attention from thinking the stress or sadness overwhelmed you to other things. Some people like to read comic, maybe fashion and others. Just read!

4. Have a day break. This what I always want to do ( WANT means not always get to do). As a student (read: martriculation student), I don't have much time to hanging out with friends or go to the place that gives my spirit back (ie: beach). No such things at all. Uh, never mind. Ironically, it's okey as long as I'm still alive. But, if you have the time, dont waste it. Use it properly as much as you can.

5. Signing off all your social networks for awhile. Avoid yourself from interact with your past. Sounds hard? Yea, it's eassier said than done but that is a fee we have to pay. Remember, the beginning is always the hardest. InsyaAllah, after all it is going better.

6. Last but not least, keep it as our habit ; Perform solat sunat regularly, either in the time of hardships or eases. But don't forget to upgrade and improve our solat wajib as perfect as we can (for non-muslim; make your prayer humbly)."In the remembrance of Allah, do heart finds peace (13;28)". We're too weak to face this massive world, that is why we need an enormous aid from the Strongest, Bravest, Merciful God to support us and make our ways going smoothly. InsyaAllah.

well..well..well..
that's it. anyway, this is just a piece of thoughts of mine.
It's okey to be crying, sometimes, people cried are not because they are weak to fall but it's just the beginning of building up the strength back.

so, IT'S OKEY DEAR :)
keep your chin up.

thank you for reading.
Have a nice day!

Me.
XOXO

Wednesday, January 1, 2014

Hilang

Salam & Hai :)
I'd been writing a very long post about my trip. But suddenly, it was gone. I have no idea how it could happen.. I felt so frustrated. Rasa nak nangis hentak2 kaki pun ada.

Ergh! Sorry guys.

My fault. Sorry again.
@ainishahroni