My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Sunday, July 29, 2012

what people still don't understand about da'wah?

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum @ salam sejahtera.

“Kamu tidak akan masuk syurga hingga kamu beriman dan kamu tidak beriman sehingga kamu saling menyintai (Kerana Allah). Apakah kamu mahu jika aku tunjukkan satu perkara yang mana jika kamu lakukan perkara itu, maka kamu akan saling menyintai? Sebarkanlah salam diantara kamu!” (Hadis Muslim)"
ayuh sebarkan salam kerana itu adalah salah satu cara untuk berkasih sayang :-)

yeay!! yeay!! yeay!! new entry!! *macam budak kecik dapat aiskrim

maaflah klau saya terpaksa mengambil masa youall untuk membaca entry nie..TAPI benda baik apa salahnyakan..winkss (^____^)-hilang rasa bersalah-

first of all, I just want to remind you I'm just an ordinary girl, not ahli ulama', not ustazah, not people who know everythings..so this enrty is just my opinion to be a better muslim...

here we go....

Friday, July 27, 2012

Face the Music *isu couple

comel macam saya
Bismillahirahmanirahim..

hei Youall,

eh!! assalamualaikum..peace be with you..

Hari ini ada satu incedent happened in my class..

before that, I really sorry IF ada yang terasa dengan pandangan saya nie


Tuesday, July 24, 2012

I dedicate this for you (Para belogger)

Bismillah...

Assalamaualaikum...

KeeeebbbOOOMMM!!!!!

Oh mak kau!! ish..time orang solat terawih ni ada juga yang nak minta penampar nie weh!!astagfirullah..puasa-puasa...

Sebenarnya entry saya kali ini saya dedicatekan khusus untuk para blogger diluar sana..
Tiga perkataan yang dapat mengambarkan korang.. KORANG AWESOME GILER!!!!

rasa rendah diri kowt, bila tengok belog2 korang..dasyat!! superb!! amazing!! cun!! pergh!!!!!

serius saya jelous dengan kebolehan yang ada pada kalian..awal2 dulu saya ingat perempuan jer yang pandai create belog yg lawa @ ti-ut @ comey..tapi jangkaan saya MELESET bebenow.. rupanya jejaka2 belogger pun tiada kurang tandingannya...caya laaaaa....

huhuhu..

tabik laa wa cakap sama lu *erk telebih rock pula..Azam saya lepas habis SPM nanti, saya akan peruntukkan satu minggu khusus untuk membaikpulih @ mencantikmolek @ menaiktarafkan belog saya ke level 10 BINTANG..jeng!!!dush!!keboom!!!

tapi saya tahu saya tak berapa pandai..saya harap dapat tunjuk ajar dari belogger2 sperti kalian..boleh x?

boleh x?
 boleh x?
            boleh x?
BOLEH X?

Terima Kasih~~~~~

SAYA TAHU KURANG MEMANG TERBAAIIKK :-)

bye..assalamualaikum -tak jawab sombong, kalau jawab CUN giler-

Monday, July 23, 2012

one click ahead (Nikon 1 j1)

Bismillah..
My dream camera..SERIOUS!! NIKON 1 j1

nak!!!!!



abah nak satu :-)

Side view

Superb awesome!!!!

Screen

Announced: 21-09-2011
Now you can always be one click ahead of the action. The Nikon 1 J1 is designed to be ultra-portable and simple-to-operate, capturing stunning movies and photos in any situation. No matter where you might be or what you might be doing, the Nikon 1 J1 delivers consistently brilliant results.
Price: RSP RM 1,998 (with 10-30mm kit)
RSP RM 2,258 (with 10mm kit)
RSP RM 2,458 (with 10mm, 10-30mm kit)
RSP RM 2,558 (with 10-30mm, 30-110mm kit)*
*RSP RM 2,658 for Pink kit set

P/S=harap2 ada prince charming belikan saya satu 




Friday, July 20, 2012

1 Ramadhan

The most glory month has begun....weeeeeheeeee.....tawarih yeye yeye *ipin


Thursday, July 19, 2012

aslan wasahlan ya Ramadhan



Bismillah,

aini rasa inilah ramadhan kali pertama permulaannya agak sebak dan syahdu..Teringat kata Ustazah Raihan dalam tazkirahnya minggu lepas.Ustazah kata "mungkin ada dalam kalangan kita yang tidak sempat menyambut bulan Ramdhan yang mulia tahun ini"

ya Allah, benar kata ustazah..

hari ini saya mendengar dua berita kematian..yang pertama kerabat sahabat saya, Maisarah dan yang kedua adik Syahmi Syafiq-pelajar tingkatan 2-

mereka golongan yang tidak sempat meraikan keseronokan bulan Ramadhan tahun ini...Allahu

kini aku SANGAT yakini, bahawa esok aku 100% belum tentu masih hidup...ya Allah terima kasih mengingatkan diri ku yang sering lalai..inalilahiwainalilahirajiun..

sedetik waktu berlalu, semakin dekat kita dengan kematian~


Ahlan wasahlan ya Ramadhan..


semoga kita dapat bertemu untuk tahun ini....insyaAllah..Sabtu dah start puasa, jumaat malam dah terawih..



Perihal saya *tudung

Bismillah..

maybe ada yang tanya:

"Kak Aini kenapa kat sekolah pakai tudung labuh tapi kat luar biasa2 jer"

"Engkau kat sekolah pakai tudung labuh, ker?

''Hari tu saya nampak awak kat luar, mula-mula tak perasan, tapi bila tengok muka betul2 baru perasan, yelah kat sekolahkan awak pakai tudung labuh"

lalalalalala~~~~

disini saya ingin membuka simpulan kekusutan bagi sapa2 yang tertanya-tanya atau mungkin yang pernah melimparkan pandangan @ bebelan sinis pada saya kenapa pemakaian saya disekolah dan diluar 'agak' berbeza...

tetapi sebelum itu mari kita belajar bersangka baik -cikgu sekolah rendah- sebab tiada manusia yang sempurna dalam dunia ini..kecuali hamba yang dipilih olehNya....dan maafkan saya jika pemakaian saya menggangu hidup kalian..


Usia itu bukan pengukur kematian

Bismillah..

assalamualaikum.....

ehem..ehem..saya tak sangka saya ada darah gemuruh..It's bad really...

before that, saya nak ucapkan takziah pada keluarga pn faridah yasmin atas kehilangan anak sulungnya, Syahmi pelajar tingkatan dua SMKJ3..al-Fatihah..semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang dicintai Allah..semoga dia dapat menemui Bidadari syurga yang dia impikan seperti dalam last tweet dia..ameen

Hari ini dalam twitter saya semua orang bercerita tentang adik Syahmi, sebak juga...andai usia semuda itu Allah sudah memanggilnya pergi apatah saya yang 3 tahun lebih tua darinya...


p/s: meskipun hati sudah dibanjiri air kesedihan, tetapi muka sayaa tetap macho beraksi (^__^)"


Wednesday, July 18, 2012

ergh, I'm Miss COOL

Bismillah..

Today, I feel better than yesterday...Even though the problem is still not solve yet..But INSYAALAH, I could handle it by myself..thanks pada youall yang caring giler..youall memang hebat..sayang sesangat kt youall..we're friend till Jannah (^___^) insyaAllah..

I'm Miss Cool..Whatever come, I'll face it with the sweetEST smile of mine *perasan..urm..okey that's all..
I got to go..see you soon, baby bloggie..wassalam

It's not love, if it's not Halal~ maisarah abdul rahman..

Monday, July 16, 2012

Kenapa Islam itu indah (my opinion)

9 Sebab kenapa saya katakan Islam itu INDAH

1# Wanita Islam yang dah baligh diwajibkan memakai Hijab dan menutup aurat dihadapan lelaki bukan muhrim
(I feel so safe, my body is my business, nobody can judge it!)

2#Allah sangat sukakan kecantikan
(pernah diriwayatkan: Nabi Muhammad saw pernah menegur seorang sahabat yang kaya tetapi memakai pakaian yang lusuh dan compang-camping..Baginda pernah bersabda "Allah itu cantik dan sangat sukakan kecantikan" Dan (lain version) "Allah suka melihat nikmat yang Dia beri terpampar dalam kehidupan hambaNya-tapi bukan riyak-kerana ini salah satu cara menyatakan rasa syukur pada nikmat-Nya)

3#Pergaulan antara lelaki dan wanita sangat dijaga dengan indah dalam Islam.
(Allah ingin mecipta rasa cinta yang bermaruah yakni cinta yang miliki rasa malu antara lelaki dan wanita..Cinta yang ada sifat malu akan ada rasa takut/malu untuk mencurangi pasangannya sesudah mereka  diijabkabulkan..Nowadays, kita boleh lihat orang berlumba-lumba untuk bercerai kata mereka> tiada keserasian la, jodoh tak panjang la, sudah cuba banyak cara tapi masih tak boleh sejalan la, itu la, ini la...walhal itu semua hanyalah alasan..Bukankah Allah kata Allah tidak akan mengubah nasib hambaNya, melainkan hambaNya berusaha mengubahnya dengan sendiri..Allah sendiri bagi pilihan pada kita..Jadi kita tidak boleh salahkan jodoh..Perkahwinan itu akan kekal sampai ke akhir usia andai KITA sendiri berusaha untuk merealisasikannya..insyaAllah..get it?)

4# Kebersihan itu sebahagian dari iman(pegangan)
(Salah tu sebab kenapa Islam itu terlalu indah adalah kerana penekanan tentang kebersihan dalam kehidupan umat Islam sendiri..Kebersihan bukan saja dari segi luaran tetapi kebersihan dari segi kerohanian seperti bebas pada HASAD DENGKI, DENDAM, PENYAKIT AMARAH dan seangkatan dengannya..Namun, semakin kurang Umat Islam yang mempraktikkan gaya hidup yang Islam telah highlightkan..think about it)

5#Cara berpakaian
(kemas, bersih, bergaya, dan MENUTUP AURAT)


6#Kepentingan Ilmu
(yang perlu dituntut oleh semua golongan..Sebenarnya bukan wanita barat yang memartabatkan maruah wanita, tetapi Islam. Islam bukan out-dated. Tetapi manusia kerana manusia ini insan -lalai & pelupa-yang asalnya nothing..tak caya? cuba tanya baby yang baru lahir (tanpa tali pusat dipotong lagi) 1+1 berapa? mampukan dia menjawab? atau dia akan balas dengan tangisan?)

7# Husnuzan
(bersangka baik.. Islam sudah lama mempraktikkan sifat DON'T JUDGE BOOK BY ITS COVER..tetapi only few yang admit and practise sifat tu..tahu tak kenapa agaknya iman itu letaknya dihati(jantung)? sebab..nobady could see it..mereka tak boleh judge iman seseorang pada hari ini macam mana..esok mcam mana..hanya Allah yang maha mengetahui..oleh kerana itu keimanan seseorang itu bukan berdasarkan kekayaan, kecantikan rupa paras, kedudukan yang tinggi atau apa saja yang metarialistik..TETAPI pada ketulusan sekeping hati)

8# Berbuat baik pada semua orang tanpa mengira usia, bangsa, warna kulit atau whatever~
(berbuat baik atau berkata dengan perkataan yang baik atau berdiam diri-tidak menyusahkan orang lain- meskipun orang itu sering menyakiti hati..batu yang keras itu pun akan lekuk ditimpa air yang menitis inikan pula hati manusia yang lembut)

9# Setiap amal kebaikan meskipun sebesar biji sawi (zarah) akan dihitung oleh Allah...dan sesungguhnya Allah itu Maha teliti..

Reflaction-
  •  Jadilah tangan si pemberi, bukan tangan si penerima
  • Jadilah sekeping hati yang pemaaf, bukan sekeping hati yang pendendam
  • Jadilah manusia melihat dengan mata hati, bukan melihat dengan nafsu yang tak pernah berhenti
  • Jadilah muslimah yang tersembunyi, bukan yang mendedahkan diri
aku berpesan bukanlah kerana diriku ini sempurna tetapi aku berpesan adalah ingin mengingatkan diriku yang lemah lagi hina.....let's we struggle to be better muslim



Pocket Money

Bismillah..

I wanna make pocket money..but I simply don't know how to start it :'(

Saturday, July 14, 2012

Vlogger?

Assalamualaikum...

hye! celamatpagi :-)

cecapa yang ta bangun lagi..dengan ara'an caya cila bangun dan dotok titi dulu baru boleh baca cecita caya dicini

Today, I gonna to talk(share) about vlogger or vlogging..you know what its mean??
ISHH SIBUK BETOI PAK MON NIE
VLOGGING means video+log+in..heee..It's same as blog (tempat mengexpresstasi segala luahan cemuhan bebelan dan segala AN) but the difference between VLOG and BLOG is HOW THEY EXPRESS IT 

Blog basically it's about writing..and Vlog it's about making video..

so....five questions if you gonna us me

Q-->Do you make a video?

A--> Yes,I am..but it's more too slide show..Check it here

Q--> Who inspire you the most?

A-->Matluthfi, Aiman azlan, Inianuarhadi, Sayapemalu(Lah Fahmi), Aisyah Shakirah, Maria Elena and banyaaakkk lelagi *cliche betul soalan ni

Q-->So, would you be like them? I mean vlogger. 

A--> nahh, I don't know..50-50..I want it but I'm too shy..

Q--> If you meet them face to face, what would you say to them?

A-->*awkward..urm, maybe I would say 'assalamualaikum'.then I'll make off..teehhee..

Q--> so what your message to all vlogger outside there?

A-->It's simple message "vlogging lah dengan berhemah!" because we cannot please every single heart but it's better if we can convince one heart with what we're saying.

so, it end here..I have to go..I nak gi masak tengahari...tata..wasalam:-)


reflaction-Cinta yang datang dari fizikal kemudian ke hati adalah cinta yang tidak kekal, TETAPI cinta yang datang dari hati kemudian di luahkan melalui fizikal adalah cinta yang abadi..

that's why~~
We can't see Allah cause Allah want to teach us how love is made :-) It's from heart <3

Friday, July 13, 2012

Miracle of life

bismillahirahmanirahim...
you're so adorable:-)
NEW BABY WAS BORN...
waaaaahhh...

Amirah najihah-(successful princess)...urm,it's nice!

the charming smile
sorry i'm late for wishing Pak cik's family..CONGRATULATION..dush!! boom!! dush!! boom!!(tu dia meriam buluh dah mai)

I dun have any specific wish..just want to say loudly to NAJMAH..Najmah!! now,you're BIG sister ! so dun jelous-melous to your little sister..yea..(tarik rambut sekali-sekala xpe)

both of you-

Semoga jadi anak yang solehah..selalu bantu ummi..tolong kemas rumah..masak..basuh baju..lipat kain..blablabla (cliche gler)

okey, i have nothing to say (actually speechless)..

I have the best of the best picture I picked randomly from their parents's fesbuk
candito

innocent faces

cute-h
that's all

here, I have a song that pretty cute for Najmah n Najihah:-) *and also for Shifa' , Shafi ,Rahmah, Faqihah, Fitri , Farha and Hanan too..cause all of you such a beautiful miracle of my life:-)

p/s: switch off the music at bottom screen please..

Beautiful(a)

Bismillah....

You're insecure,
Don't know what for,
You're turning heads when you walk through the door,
Don't need make-up,
To cover up,
Being the way that you are is enough,

Everyone else in the room can see it
Everyone else but you-ou-ou


Baby you light up my world like nobody else
The way you to flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
You don't know you're beautiful! 
If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperately
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know 
You don't know you're beautiful! 
That's what makes you beautiful!

So c-come on
You got it wrong
To prove I'm right I put it in a so-o-ong
I don't why
You're being shy
And turn away when I look into your eye eye eyes


Everyone else in the room can see it
Everyone else but you



Baby you light up my world like nobody else
The way you to flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
You don't know you're beautiful! 
If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperately
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know 
You don't know you're beautiful! 
That's what makes you beautiful!


I think this is the most porpular song among teenager, right??

I don't know exactly, but all my friends love the song crazily ..

bluurrr..

I thought, it's not because the song is great but, actually the boy band made the girls (also boys) out there madly love their song, rrryyyttteee???hehehe

for me the lyrics is quite simple but it have point inside there..

what makes you beautiful~~


this's for the friend of mine, espicially girls

my friend, Islam has taught us in every single side of life..Islam is enough perfect..BUT we're not..I kow it well..I'm not too..but it doesn't mean we have to stop from learning Islam way..put Islam aside is not a solution and take idola from no-yet-Islam is not the best way...we need something perfect to cover up all the imperfection inside/outside us..we have al-Quran-the most glory book in the world- for us to follow..and all the not-yet-muslim agree the powerful and perfection of al-Quran..

you don't need any MAKE UP to cover your imperfaction..you just need the beautiful attitude to make you the most sweet. beautiful, lovely girls..and those's you could get from al-Quran..believe me....insyaAllah..

Closed heart sugery

bismillah

this morning, my dad was admitted to hospital to undergo closed heart surgery cause he had two blockages in his arteries..yeah two blockages..could you imagine, the most important organ in human beings body got a problem..the blood couldn't passed through the arteries fluently..so he needed to put  something like ballon on his arteries so that blood could flow efficiently..fuhhh...now, my dad was placed in ward Serdang..I hope he will get well soon..May Allah bless my abah..and helps him to proceed his life..insyaAllah....



reflaction-take care your heart, take care your health, so that you will get the most valueble wealth:-)

Merciful(n)

Bismillah..

In the name of Allah The Most Beneficent, The Most Merciful


Allah has always started His ayah with introduce Himself as the most beneficent and merciful..don't you feel something??

okey I give you some examples..If you meet someone whom you have never met before, what do you expect form him? which part do you judge him/her? with his/her Appearance? or the way he/she dress? the way he/she talk? the way he/she treat people?....

but Allah..you can't see him..you can't chat him directly..but how could you know him? what His character? His feature?

yeah!

we could know HiM- with the way He introduce Himself  to us...I can vouch you, if you recite enthusiastically all His ayah-al-Quran- you'll know Him much better than others...so don't stop recite al-Quran even you didn't understand it now, you can learn it slowly..and please be confident:-)

Thursday, July 12, 2012

oh Allah

I received nothing I wanted
But I received everything I needed
I



Wednesday, July 11, 2012

He drove my heart off (reflection)

Bismillah..
Did you read the tittle of this entry?
yeah!! I dun know what I'm feeling about now, but it's kinda a very bery exceptional feelings..

I can't explain it..But I'll share it with you someday..just be patient and wait...

My feelings was uncomfortable when I've thought about him, cause I knew it's HARAM..


reflaction~~when you're always thinking about the man you admire , dream about him, hoping he be by your side, keeping your eyes on him when he passed in front you or something like those HARAM activities..One thing you should know on that time is  you heart was controlling by SHAITAN succesfully..so beware!!

small adultery~ *zina kecik lerr


maisarah said "It's not love, if it's not halal"

Tuesday, July 10, 2012

I love you so by Maher Zain

Bismillah..




Kuberdoa
Dengan jiwa dan tubuhku
Setiap hari sepanjang hidupku
Dengan napasku
Aku berjanji pada-Mu
Untuk hidup hanya untuk-Mu
O Allah!
Kau bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

O Allah!
Kubersyukur pada-Mu
Walau kata tak sanggup ungkapkan

Kau buatku,

Mampu lawan keraguan
Dan tegar hadapi tantangan
Hanya Engkau
Sanggup bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Dan hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua
untuk-Mu [x2]
Dan tiada satu pun dapat bersaing dengan-Mu di hatiku
Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua untuk-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

extra++He have two version for this song if you want to hear click here

Responsibility

Bismillahirahmanirahim..

Our word for today is RESPONSIBILITY..

As a muslim, responsibility is the most important attitude that we must have..WE MUST HAVE

Regarding responsible toward Allah, toward our relegion, parents, family, friends and also brotherhoods..
It's not as simple as ABC, so we must struggle to put all our effort to be a responsible person.

Could you imagine, life without responsibility..

If our parents aren't resposible;- what will occur to us as new generation??
The prime minister isn't responsible;- what will happen to the nation, country and citizen??
If the sellers aren't responsible;- what will they do toward the buyers? cheating?? or what..
The inviligators aren't responsible;- what the exam candidates will do in examination? imitating?

dush!!

blluurr~~


let we spreading love~~
cause Allah is the most Gracious, the most Merciful, the most Compassionate.. either we know or not He love all His slave really:-)

Friday, July 6, 2012

Idiom #2

A Leopard Can't Change His Spots


meaning that you cannot change who you are...


BUT you can choose who you want to be..


There are three type of people in the world:


  • The person who never make any changes in their life..

YESTERDAY>>>TODAY>>TOMORROW is almost alike..There are nothing differences go pass through their life in every single day..


  • The person who have the life but it always become worse than before

Yesterday is the bad day..Today,  it is getting worse...Tommorow is the worst..Can you imagine what kind of the terible life..Instead changing their life, it's slowly getting worse than before..

  • The person who have the life that always better than yesterday

This is the successful person..They won't let any opportunities have come into their life run away easily.. 




SO, between three type of person, which want will you choose..


DON'T ONLY CHOOSE BUT BRING IT INTO THE REALITY


MISS COOL

just the way we are~ 5 Budiman 12

Bismillahirahmanirahim..

5 BUDIMAN that'll last forever in my memory




I'm always happy to be a part of you,
no matter who you are, where you'll go..
I hope this friendship will always continued
till the end of time~
ukhuwah fillah
(credit untuk Nadhirah Thuraya atas gambarnya^__^)

Learning Process



I’ve learned-
that you cannot make someone love you. All you can do is be someone who can be loved. The rest is up to them.

I’ve learned-
that no matter how much I care, some people just don’t care back.

I’ve learned-
that it takes years to build up trust, and only seconds to destroy it.

I’ve learned-
that no matter how good a friend is, they’re going to hurt you every once in a while and you must forgive them for that.

I’ve learned-
that it’s not what you have in your life but who you have in your life that counts.

I’ve learned-
that you shouldn’t compare yourself to the best others can do.
I’ve learned-
that it’s taking me a long time to become the person I want to be.
I’ve learned-
that you should always leave loved ones with loving words. It may be the last time you see them.
I’ve learned-
that we are responsible for what we do, no matter how we feel.
I’ve learned-
that either you control your attitude or it controls you.
I’ve learned-
that regardless of how hot and steamy a relationship is at first, the passion fades and there had better be something else to take its place.
I’ve learned-
that sometimes the people you expect to kick you when you’re down will be the ones to help you get back up.
I’ve learned-
that sometimes when I’m angry I have the right to be angry, but that doesn’t give me the right to be cruel.
I’ve learned-
that true friendship continues to grow, even over the longest distance. Same goes for true love.
I’ve learned-
that just because someone doesn’t love you the way you want them to doesn’t mean they don’t love you with all they have.


The annoying behavior



Assalamualaikum wbrt..


As the previous promise, I would like to share some of the most irritated feature..*that happen to me


CAKAP TAK SERUPA BIKIN


SITUATION #1,
(in the class)


Aku tengah leka buat kerja...tiba2 perutku lapaq lalu aku mencari  makanan (dalam meja) yang aku beli waktu rehat tadi. Aku cuit sedikit roti sudin lalu aku telan:

Tibatiba "Weh tak baik makan dalam kelas, tak hormat cikgu. Nanti kamu kena minta maaf kt cikgu"

aisehman, dengan muka bersalah aku diam


(the other day, in the class)


Cikgu BM sedang beri penerangan "Kita perlu meletakkan...................."
tibatiba aku dengar 'krapkrupkrapkrup' then, aku bau 'urm sedap giler'
aku toleh sebelah....dengan muka yangtakbolehbelah aku pandang si manusia yang prihatin itu..


dalam hati 'bukan hari tu dia yang teguq kita supaya jangan makan dalam kelas ke'..HARI INI dia yang buat, bukan main selamba muka dia sedang mentadarah makan..dah lah cikgu kt depan tengah beri penerangan. pastu dah lah siap suruh aku minta maaf bagai...'argh, budak nie cakap tak serupa bikin, rasa nak bagi penampaq'


pesanan; orang yang macam nie memang banyak kat dunia nie. cakap banyak pun tak guna.urm lu pkir lah sendiri *aku dah banyak kali terkena dengan budak (sama) itu..tapi aku sabar jee..cool


SITUATION #2


(in the car)

POOONNN!! "Doi bengong betoi lah mamat (minah) nie..Dah tahu nak masuk kiri bagi lah signal. Ish suka menyusahkan orang betoi" 
dan seterusnya 'asdfghjklqwr'


(the other day, in the car too)

POONNN!! "Hekeleh, sikit2 nak hon..Tak boleh nak sabaq." dan seterusnya "Kita kalau nak jadi orang kenalah considerate sikit supaya nanti bila kita ada masalah orang lain akan considerate balik kat kita"

aku meng'iya kan je..dalan hati 'dah hang tak bagi signal memanglah orang hon..sekarang sapa pulalah yang bengong'

BRRURR...


pesanan; adoiyai, aku memang bermasalah dengan manusia macam ni..orang kata nak tengok kewibawaan seseorang itu terhadap hidupnya tengoklah ketika dia memandu kereta *orang macam nie memang banyak di sekeliling aku..hypocrite betol!!


SITUATION #3


(husband and wife)

"You tak pernah nak memahami I..Tak pernah memikirkan keperluan I..asyik I saja yang memikirkan dan menyiapkan keperluan you" hiba "tengok, semua barang2 I, semua I beli dengan duit I sendiri..You sedikit pon tak kisah"

"Lah, kan semua kad kredit, maybank I kat you..Pakai jer la buat belanja you..I kan sibuk..terlupa"

and it happend again and over again


(the other situation)

"hah, (nada marah) baju tak jemur lagi, rumah tak kemas..apa yang you buat kat rumah"

"Lah, mana I tahu baju ada dalam washing machine" 

"I saja tak bagi tahu you nak tengok you prihatin ke tidak..Tahu kerja I dirumah ni atau tidak"


pesanan; masalah wife dia nie aku sendiri pon tak paham..

situasi pertama-
dia nak perhatian suaminya tetapi atas kesibukan, suaminya asyik terlupa tentang keperluan 'keinginan' isterinya.

setuju, tak kalau aku kata apabila sesuatu pekerjaan yang bukan menjadi rutin harian kita, kita mudah lupa untuk melakukannya dan perlukan seseorang mengingatkan ia pada kita.


jadi,
samalah dengan situasi kedua, dah bukan jadi rutin suaminya menjemur baju dan mengemas rumah janganlah expact apa2 klo suaminya tak lakukan pekerjaan tu..


atau lebih mudah anggap saja suaminya itu memang terlupa.


okey, that's all..maybe next time I'll go further..before that I would like to give an advice to those people yang terasa with my comment. It's true ryte..And i'm sure it might happen to you anyway..so, pleasela, don't shift the blame to someone else if you did the same matter.. I mean, kalau korang tunjuk 1 jari kat orang, 4 jari akan return pada korang balik..Tak salah kalau korang nak beri teguran..tapi biarlah teguran yang membina yang mana disamping itu korang pon bersama-sama melaksanakan teguran yang korang beri. Jangan pula jadi ketam mengajar anaknya berjalan, okey guys??


p/s; sapa makan cili dia terasa pedas..mohan maaf dari hati ke hati..jangan marah nanti kene jual :-)

Thursday, July 5, 2012

The new book; Nisbu Sya'baan

Assalamualaikum..and a very good day to my baby bloggie..
How's your day so far? It's fine?

urm,
I have nothing to say but i just want to wish Selamat menyambut Nisbu Sya'baan..
maybe some of you know very well rather than me what is Nisbu Sya'baan..I'm sure maybe some of you are fasting today *thumb up :-) So. I hope Allah will bestow you with all His forgiving..insyaAllah.

ACTUALLY,
i have something that I want to complain/argue about the person around me..But maybe next time..It's about the most irritated behavior that could happen in front of you..It happen to me too.. I hate those behavior a lot..then.. when I face that circumstance, you know what would I do?

see you soon :-)

Wednesday, July 4, 2012

i'm new here..

Bismillahirahmaniarahim...

I've learned new things about describing feelings..I thought we could only use the adjective word to describe something, but actually we can also describe something through actions, figurative expressions, similes and comparisons and colour imagery..wonder?..*excited :-)

I'll give you some example:-

#THROUGH ACTION

To show happiness
  • The child smiled from ear to ear at the sight of the ice cream
  • Her mouth curled into a smile when he saw the gift
  • He shed tears of joy
  • He shouted with joy
To show anger
  • My father raised his voice
  • She screamed at the top of her voice

#THROUGH FIGURATIVE AND COMPARISON

To show hapiness
  • He was on cloud nine
  • She felt she was on the top of world
  • She felt a wave of relief when she heard that her husband survived the air crash
  • He looked at the strange outfit and then burst out laughing
To show anger
  • My father will hit the roof if anything happend to his car
  • His face swelled with anger
  • The child's bad behaviour really got on my nerves
#THROUGH COMPARISON
  • He felt as if he had just struck the jackpot
  • He felt like a drowning man being pulled out of water
  • He looked as if he had just seen a ghost
#THROUGH COLOUR IMAGERY
  • Her face turned ashen
  • He was scarlet with anger
  • His face turned crimson
TAAAARAAAAA!!!!...GREAT, RYTE??...HOPE YOU CAN UNDERSTAND IT WELL

p/s; I'm tired

Monday, July 2, 2012

study of life #



Bismillahirahmanirahim